Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

ВиК Смолян получава 4,3 млн. евро заем за регионалния воден проект

Общата стойност на проекта е 39,1 млн. евро, останалото финансиране идва от оперативната програма "Околна среда"

ВиК Смолян получава 4,3 млн. евро заем за регионалния воден проект

Снимка: Ройтерс

ВиК Смолян получи дългосрочен заем в размер на 4,3 млн. евро за реализирането на регионалния воден проект, който обхваща ремонти и строителство на нова водна инфраструктура в 10 общини в региона - Баните, Девин, Борино, Доспат, Златоград, Мадан, Неделино, Рудозем, Смолян и Чепеларе.

Фондът на фондовете осигурява 2,7 млн. евро от сумата, а останалите 1,6 млн. евро идват от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), съобщават от Фонда и банката.

Още по темата

Договорът за кредита е сключен вчера, 20 май.

Средствата ще бъдат насочени към намаляване на загубите на вода в региона и постигане на съответствие с изискванията на ЕС за пречистване на отпадните води, подобряване на качеството на питейната вода и повишаване на ефективността на услугите, предоставяни от ВиК дружеството, посочват от Фонда в съобщението си.

Общата стойност на регионалния воден проект на Смолян е 39,1 млн. евро. По-голямата част от тях идват от оперативната програма "Околна среда" 2014-2020.

Договореният кредит е втората инвестиция на Фонда на фондовете и ЕБВР в рамките на „Финансов инструмент за развитие на водния сектор“ след този с ВиК Русе, допълват от Фонда. Очаква се до средата на годината да бъдат сключени още няколко договора за предоставяне на инвестиционни кредити на ВиК оператори в страната.

Регионалният воден проект на ВиК Смолян е пилотен за оперативната програма, след като областта успя първа да консолидира активите от водния сектор под шапката на един оператор още в началото на изтичащия сега програмен период. Заради административни процедури и провеждането на обществените поръчки реализацията на проекта се забави значително.

 

 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 година
Изключително важна е с оглед на засушаванията да се подобри канализацията на населените места и да се намалят течовете, да се направи ефективно използването на водите за напояване и питейни нужди , да се преработват отпадните води за повторна употреба /напояване/, да се спрат малките ВЕЦ-ове източващи язовирите и водата да се използва за питейни нужди и за напояване.Водите на реките трябва да се хванат и използват , а не да се изтичат в съседните държави.Ако сега спим утре ще гладуваме и ще внасяме зърно и др. продукти.Заплахата от климатичните промени е надвиснала над страната ,но малко политици го осъзнават и още по-малко се прави по въпроса.

Още от Европроекти
Седем държави настояват за бързо приемане на законодателството за ОСП