Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Земеделският министър поиска обвързани плащания с още по-голям финансов ресурс

Агроминистрите от ЕС обсъдиха във Виена ролята на ОСП за адекватна подкрепа на фермерите

Земеделският министър поиска  обвързани плащания с още по-голям финансов ресурс

Снимка: МЗХГ

Прилагането на обвързани плащания с още по-широк обхват и по-голям финансов ресурс ще има положителен ефект за поддържането и развитието на жизнеспособни селски райони. Това заяви министърът на земеделието Румен Порожанов на неформалното заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, което се проведе в периода 23–25 септември 2018 г. във Виена. 

Още по темата

Дискусията на министрите се фокусира върху документ, изготвен от Австрийското председателство на Съвета на ЕС, за приоритетните инструменти на Общата селскостопанска политика (ОСП) за обезпечаване на селскостопанското производство в целия съюз. Разисквания имаше и върху ролята на ОСП за адекватна подкрепа на фермерите в усилията им да произвеждат висококачествена и безопасна храна.

Прилагането на инвестиционна подкрепа чрез Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) ще допринесе за увеличаване на конкурентоспособността на стопанствата, ще спомогне за развитието на биологичното земеделие, енергийната ефективност и иновациите в селското стопанство, както и за стимулирането на процеса на обновяване на поколенията, коментира  Порожанов.

Той обърна внимание на темата за запазване на преходната национална помощ и след 2020 г. Прекратяването й би могло да доведе до фалити при част от земеделските стопани в България, смята министърът. 

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
Какви са перспективите пред Дунавската стратегия?