IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple създава фонд за чиста енергия за Китай за 300 млн. долара

Това е поредният опит на американския концерн да разшири обществените си ангажименти в най-важния си чуждестранен пазар

11:34 | 13.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Apple Inc. обяви, че ще създаде фонд за 300 млн. долара за чиста енергия в Китай с 10 от своите доставчици, като разшири ангажимента на технологичния гигант към страна в момент на нарастващо търговско напрежение между родината си и най-важния чуждестранен пазар.

Китайският фонд за чиста енергия (China Clean Energy Fund), който американската компания и нейните партньори ще финансират в продължение на четири години, ще инвестира и разработва чисти енергийни проекти, възлизащи на повече от 1 гигават енергия от възобновяеми източници. Тези инвестиции ще бъдат използвани за захранване на 10-те участващи доставчици, включително Pegatron Corp. и Wistron Corp., в които се сглобява iPhone.

През последните години Apple се опитва да очарова Китай, тъй като се стреми да поддържа добри отношения с китайското правителство и потребителите. Главният изпълнителен директор Тим Кук, който пътува редовно до страната, говори през миналата година в рамките на голяма конференция на китайското правителство, на която Apple обяви инвестиции в два центъра за изследване и развойна дейност в Шанхай и Суджоу. 

Тези усилия придобиха допълнителна важност в резултат на засилващата се търговска битка между САЩ и Китай.

В началото на месеца Белия дом наложи мита от 25% върху китайски внос на стойност 34 млрд. долара и планира налози за още 16 млрд. долара по-късно този месец. Китай отговори с мита по 545 продукта, включително селскостопански.

Търговската война поставя Apple в трудна позиция. Компанията сглобява повечето си телефони iPhone в Китай и ги внася в САЩ, което според анализатори представлява около 30% от общите приходи на стойност 229 млрд. долара. Междувременно Китай се разрасна до един от най-големите пазари, който представлява около 20% от общите продажби.

Опасенията на Apple са, че китайското правителство може да намери начини да забави одобрението за продуктите на Apple при митниците или да раздвижи потребителските настроения срещу компанията. „Със засилването на търговската битка Apple има защо да се притеснява", казва Мери Ловли, професор по икономика в университета в Сиракуза, цитирана от Wall Street Journal.

Китайският фонд за чиста енергия се вписва в продължителните усилия на Apple за намаляване на въздействието върху околната среда. Компанията съобщи през април, че е постигнала своята десетгодишна цел нейните съоръжения в световен мащаб да са захранвани изключително от възобновяеми енергийни източници, включително и магазините, офисите, центровете за данни и центровете за данни за партньори, както и новото ѝ седалище в Купертино, Калифорния.

Инвестицията освен това пасва и на целите на китайското правителство, което приоритизира възобновяемите енергийни източници, за да намали зависимостта на икономиката си от замърсяващите околната среда въглища и да адресира публичната загриженост за чистотата на въздуха в по-големите градове.

Фондът ще се управлява от DWS Group на Deutsche Bank AG, която също ще инвестира в него, заяви Apple. Най-големият поддоставчик на американския концерн за нейните iPhone-и Foxconn Technology Group обаче не участва в програмата.

Инвестиционното намерение е и поредният пример за това как Apple използва големите си кешови наличности, за да подкрепя публичните интереси на важни пазари. От май миналата година компанията е отделила 5 млрд. долара за фонд за модерно производство, който подкрепя производството в САЩ. Компанията се сблъска със сериозни критики по време на президентската кампания на тогавашния кандидат Доналд Тръмп заради аутсорсинга на производството на iPhone във фабрики в Китай.

Вижте още технологични новини в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още