IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Foxconn може да се откаже от своите планове за производство на екрани в САЩ

Тайванската компания и основен партньор на Apple посочи като причина за тази стъпка високите производствени разходи

12:29 | 30.01.19 г.
<p>
	Губернаторът на Уисконсин Скот Уолкър (ляво), американският президент Доналд Тръмп (в средата) и председателят на Foxconn Тери Гоу (дясно) правят първата копка на завода в Уисконсин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Губернаторът на Уисконсин Скот Уолкър (ляво), американският президент Доналд Тръмп (в средата) и председателят на Foxconn Тери Гоу (дясно) правят първата копка на завода в Уисконсин. Снимка: Ройтерс

Технологичната компания Foxconn Technology Group обмисля да занижи или дори да се откаже от своите планове за производство на телевизионни екрани в своя завод за 10 млрд. долара, който изгражда в САЩ, съобщава Bloomberg. 

Подобен ход ще подкопае обещанията за откриване на 13 хил. нови работни места, както се предвижда в проекта, приветстван от американския президент Доналд Тръмп като средство за съживяване на производството в САЩ.

Основният производствен партньор на Apple Inc. преосмисля своя подход заради високите разходи при производството на усъвършенствани екрани за телевизори.

Foxconn разкри своя проект „Уисконсин“ с много фанфари през 2017 г. Тайванската компания успя да издейства от САЩ множество стимули, въпреки че някои от тях бяха прекратени още през изминалата година заради неуспех при постигане на целите за наемане на персонал.

Компанията на милиардера Тери Гоу е в особено неудобна позиция на фона на продължаващата търговска война между САЩ и Китай.

Foxconn извършва по-голяма част от своята производствена дейност в континенталната част, продава своите продукти на американците и е подложена на натиск и от двете страни по отношение на поддържането или създаването на допълнителни работни места.

Сега компанията възнамерява да превърне Уисконсин в работна база за инженери и разработчици. Също така тя планира да произвежда специализирани продукти за промишлени, здравни и професионални приложения.

„По отношение на телевизорите, нямаме място в САЩ“, споделя говорителят Луис Ву, добавяйки: „Не сме конкурентни тук“.

Засилват се и съмненията относно способността на Foxconn да изпълни ангажиментите си за наемане на персонал.

Гордън Хинц, член на Щатската асамблея на Уисконсин, изрази своята загриженост, че Foxconn ще се провали въпреки голямото данъчно облекчение и пакета от субсидии, които компанията получи.

Потенциалното оттегляне на тайванската компания от своя американски проект се случва на фона на пониженото търсене на смартфоните на Apple. Близо половината от своите приходи Foxconn получава именно от своя американски партньор.

През ноември миналата година Bloomberg съобщи, че компанията планира рязко да намали разходите си за 2019 г.

Базираната в Тайпе Foxconn сглобява различни модели смартфони и лаптопи на компании като Apple и Sony Corp.

Освен застоя на пазара на смартфони компанията се бори и с несигурния икономически климат заради търговските сътресения между Вашингтон и Пекин.

През ноември Foxconn обяви приходи за тримесечието, които не успяха да надминат очакванията на анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още