IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung търси над 805 млн. долара данъчни облекчения за нов завод в САЩ

Остин, Тексас, е едно от местата, които компанията обмисля

14:24 | 05.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Samsung Electronics обмисля Остин, Тексас, като едно от местата за новия си завод за чипове за 17 млрд. долара, който според южнокорейската фирма ще създаде 1800 работни места. Това сочат документи, подадени към властите в Тексас, пише CNBC.

Технологичният гигант търси комбинирани данъчни облекчения от 805,5 млн. долара за 20 години от окръг Травис и град Остин, наред с други подобни облекчения, показват още документите.

В тях Samsung посочва, че ако бъде избран Остин, компанията ще започне строежа през второто тримесечие на тази година, а заводът ще започне да функционира през третото тримесечие на 2023 г.

„Този проект е силно конкурентен и компанията търси алтернативни места в САЩ, включително в Аризона и Ню Йорк, както и в чужбина, в Южна Корея“, твърди Samsung в документите, допълвайки, че взема предвид достъпа до таланти, екосистемата от чипове и скоростта на пазара при оценката на местата.

Американските клиенти на бизнеса на Samsung с чипове включват Tesla, Qualcomm и Nvidia.

Южнокорейският гигант планира да произвежда „усъвършенствани логически устройства“, което означава, че иска да прави най-малките, най-бързите компютърни чипове за своите клиенти. В момента фирмата има завод за чипове в Остин, който прави компютърни процесори.

В изявление за Ройтерс Samsung потвърди, че обмисля разширяването на звената си за чипове, но все още не е взето решение.

Документите показват, че проектът ще включва изграждането на 7 млн. квадратни фута (650 хил. квадратни метра) ново пространство и имот от 640 акра (256 хектара), който компанията вече притежава.

Лидерът на мнозинството в Сената Чарлс Е. Шумър призова Samsung да изгради фабрика в родния му щат Ню Йорк, като обеща да работи за осигуряване на федерални стимули за мястото, което според него е от ключово значение за САЩ, така че те да се конкурират с Китай в производството на чипове.

Въпреки че Intel прави подобни чипове за себе си в САЩ, повечето поддоставчици, които ги произвеждат за външни клиенти, като TSMC и Samsung, запазват заводите си съответно в Тайван и Южна Корея.

TSMC, която счита Apple за един от най-големите си клиенти, миналата година разкри планове за завод за чипове в Аризона на стойност 12 млрд. долара, който се очаква да заработи през 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още