IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ обмислят да ограничат доставките на оборудване за чипове към Китай

Администрацията на Байдън се опитва да ограничи напредъка на азиатската държава в производството на компоненти

17:12 | 01.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;I-Hwa Cheng/Bloomberg</em></p>

Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg

Съединените щати обмислят да ограничат доставките на американско оборудване за производство на чипове на компании за полупроводници с памет в Китай, включително Yangtze Memory Technologies, твърдят четирима източници на Ройтерс, запознати с въпроса. Идеята е част от опитите на страната да прекъсне напредъка на Китай в областта и да защити американските компании.

Ако администрацията на президента Джо Байдън прокара това решение, то ще засегне и южнокорейските гиганти за чипове за памет като Samsung Electronics и SK Hynix, допълват източниците, пожелали да останат анонимни. Samsung има два големи завода в Китай, а SK Hynix придобива бизнеса на Intel за производство на NAND чипове в азиатската държава.

Ако бъде одобрено, решението ще включва забрана за доставки на американско оборудване за производство на чипове на заводи в Китай, където се правят по-модерни NAND компоненти.

Това ще е първият опит на САЩ чрез контрол върху износа да се прицели в китайското производство на чипове с памет без специални военни приложения.

Ходът също така е начин да се защитят единствените производители на чипове с памет в САЩ – Western Digital и Micron Technology, които заедно представляват около една четвърт от пазара на NAND полупроводници.

NAND чиповете съхраняват данни на устройства като смартфони и персонални компютри и в центрове за данни на играчи като Amazon, Facebook и Google. Колко гигабайта данни може да съхранява един телефон или лаптоп се определя от това колко NAND чипове са включени и колко модерни са.

Сред действията, които се обмислят, попада и идеята американските власти да блокират износа на инструменти за производството на NAND чипове в Китай, допълват двама източници, запознати с въпроса. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още