IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Apple Тим Кук с възнаграждение за 100 млн. долара през 2021 г.

През десетилетието, в което той е начело на производителя, акциите на Apple са поскъпнали с повече от 1100%

09:22 | 07.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Тим Кук по време на икономическа дискусия. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Тим Кук по време на икономическа дискусия. Снимка: Bloomberg LP

Главният изпълнителен директор на Apple Inc. Тим Кук е получил възнаграждение за почти 100 млн. долара през 2021 г., годината, в която той завърши 10 години като главен изпълнителен директор на компанията и доведе производителя на iPhone до рекордни печалби по време на глобалната пандемия.

Общият му пакет възнаграждение възлиза на 98,7 млн. долара и се е увеличил с повече от 500% в сравнение с 14,8 млн. долара през предходната година, става ясно от годишните документи на технологичния гигант, подадени до Комисията по ценните книжа и фондовите борси в САЩ и цитирани от Wall Steet Journal.

Apple се възползва от пускането на пазара на новите iPhone-и с 5G възможност и от това, че работниците и студентите, останали вкъщи по време на пандемията, купуват все повече лаптопи и таблети iPad. Акциите на компанията поскъпнаха с около 80% през миналата година и продължиха да поскъпват през последните дни, за да увеличат за кратко пазарната стойност на Apple на над 3 трлн. долара тази седмица, след което поевтиняха. Печалбата и приходите на Apple през фискалната 2021 г. надхвърлиха досегашните рекорди на компанията, а продажбите достигнаха 365 млрд. долара.

Основната заплата на Кук в размер на 3 млн. долара остава непроменена.

По-голямата част от увеличението на плана за възнаграждение на мениджъра се генерира от предоставянето на ограничени акции на стойност 82,3 млн. долара. През 2020 г. в първия ден на финансовата 2021 г. Apple предостави на Кук нов дългосрочен план за заплащане с акции, които се придобиват от 2023 до 2025 г., предлагайки му стимул да продължи да изпълнява длъжността главен изпълнителен директор през този период. Кук, на 61 години, се присъедини към Apple през 1998 г.

Той и други изпълнителни директори получиха бонуси в размер около два пъти по-високи от целевите възнаграждения, след като Apple надхвърли вътрешните си финансови цели, се посочва в документацията. Годишното общо събрание на акционерите на Apple е планирано да се проведе онлайн на 4 март.

През миналата година се навършиха 10 години, откакто Кук пое поста на главен изпълнителен директор от съоснователя Стив Джобс малко преди смъртта му. „Това беше забележително десетилетие за Apple и през 2021 г. на Кук беше предоставено заплащане в акции за първи път, откакто беше повишен в позицията на главен изпълнителен директор", заяви компанията в подаденото заявление. През това десетилетие акциите на Apple са поскъпнали с повече от 1100%, което е около три пъти повече от увеличението на S&P 500, според подадената информация.

В допълнение към миналогодишния план за възнаграждение Кук е придобил права върху по-рано отдадени акции на стойност 754 млн. долара.

По-рано той бе заявил, че планира да дари по-голямата част от богатството си за филантропски каузи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още