Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

След загубата на Apple като клиент Qualcomm даде разочароваща прогноза

Цената на акциите на компанията се понижи с 3,4% в резултат от лошите новини

След загубата на Apple като клиент Qualcomm даде разочароваща прогноза

Снимка: Архив Ройтерс

Qualcomm даде прогноза за приходите си от продажби за тримесечието, включващо Коледа, която се оказа под очакванията на анализаторите. Това се случва в резултат на загубата от продажбите на чипове на Apple, а новините изпратиха цената на акциите на компанията с 3,4% надолу, предава Ройтерс.

Базираният в Сан Диего производител на чипове също така прогнозира, че печалбата му за първото фискално тримесечие на 2019 г. ще е над очакваното от Wall Street. Тази по-добра прогноза обаче се дължи до голяма степен на еднократни данъчни облаги. Прогнозата е за печалба от 45 цента на акция.

Qualcomm е най-големият доставчик на чипове за смартфони в глобален мащаб, който обаче се сблъсква със забавянето на индустрията и със загубата на своя основен клиент – Apple. Същевременно е изправена пред продължаващи предизвикателства за нейния модел за лицензиране на патенти, където получава дял от крайната цена на всеки продаден смартфон. Главоболията ѝ обаче идват едновременно от антитръстовите регулатори и от клиенти като Apple, която съди Qualcomm във връзка с практиките ѝ.

Производителят на iPhone изключи Qualcomm от своите нови модели iPhone XS, XS Max и XR, които пусна през септември. Вместо това тя заложи на модемни чипове от конкурента Intel.

По-рано това лято Qualcomm предупреди своите акционери, че Apple вероятно ще направи този ход, но ефектът се прояви доста по-бързо от очакваното от Wall Street.

Още по темата

За първото фискално тримесечие, което завършва през декември, производителят на чипове очаква приходи между 4,5 и 5,3 млрд. долара и коригирана печалба в диапазона 1,05 до 1,15 долара на акция. Анализаторите прогнозираха приходи от 5,57 млрд. долара при коригирана печалба от 95 цента на акция според данни на Refinitiv.

Главният финансов директор на Qualcomm Джордж Дейвис коментира пред Ройтерс, че около половината от покупките на чипове от Apple са се случвали по време на това тримесечие.

"Нашата прогноза е за продажбата на над 50 млн. единици по-малко през тримесечието, като всичко това се обяснява с отсъствието на телефоните на Apple”, коментира Дейвис. „Това е разликата“.

Дейвис твърди, че коригираната печалба на акция ще достигне 1,05 до 1,15 долара на акция.

Като се изключат някои елементи Qualcomm е спечелила по 90 цента на акция през фискалното четвърто тримесечие, което завърши през септември. Тя успя да надмине очакванията на анализаторите за 83 цента на акция според данни на Refinitiv.

Приходите са се свили до 5,80 млрд. долара през фискалното четвърто тримесечие, но са над прогнозираните 5,52 млрд. долара.

Загубата на Qualcomm за тримесечието е достигнала 493 млн. долара, или 35 цента на акция, в сравнение с печалба от 168 млн. долара, или 11 цента на акция, година по-рано.  

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Хардуер
Защо Apple обяви новите версии на iPad почти тихомълком?