IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайванската TSMC обеща да приоритизира чиповете за автомобили

Германия се опитва да договори получаването на повече чипове от страната, след като Volkswagen и Daimler пострадаха сериозно от недостига

09:45 | 25.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC) ще даде приоритет на производството на автомобилни чипове, ако е в състояние да увеличи допълнително капацитета си, казва министърът на икономиката на Тайван пред Ройтерс. Изявлението се случва на фона на глобалния недостиг, който затруднява производството на автомобили.

TSMC е заявила на министерството, че ще „оптимизира“ производствения процес на чипове, за да го направи по-ефективен и ще даде приоритет на производството на чипове за коли, ако е в състояние да увеличи допълнително капацитета си, пояснява министерството.

TSMC, най-големият производител на чипове по договор в света, заяви, че текущият производствен капацитет е натоварен изцяло, но е уверил министерството, че „ако производството може да се увеличи чрез оптимизиране на производствения капацитет, то ще си сътрудничи с кабинета, за да разглежда автомобилните чипове като основно приложение“.

„Освен непрекъснатото максимално оползотворяване на съществуващия ни капацитет, д-р Уей (главният изпълнителен директор) също потвърди по време на разговора с нашите инвеститори след представянето на отчета ни, че работим в тясно сътрудничество с клиентите“ казаха от компанията.

През уикенда Германия поиска Тайван да убеди местните производители да помогнат за облекчаване на недостига на полупроводникови чипове в автомобилния сектор, което възпрепятства нововъзникващото икономическо възстановяване от пандемията на COVID-19. 

Искането бе отправено в писмо от германския министър на икономиката Петер Алтмайер до тайванския си колега Уан Мей-хуа.

Министерството заяви, че ще изчака, докато получи писмото, преди да вземе решение дали отново да се свърже с TSMC. Автомобилните производители по целия свят спират монтажните линии поради проблеми при доставката на полупроводници, които в някои случаи са изострени от действията на бившата администрация на Доналд Тръмп срещу ключови китайски фабрики за чипове.

Недостигът засегна концерни като Volkswagen, Ford Motor Co, Subaru Corp, Toyota Motor Corp, Nissan Motor Co Ltd, Fiat Chrysler Automobiles и други. 

През 2020 г. автомобилните чипове представляват само 3% от приходите от страна на TSMC, изоставайки от 48-те процента от продажбите на смартфоните и 33% - за чипове с висока производителност.

През четвъртото тримесечие продажбите на автомобилните чипове на TSMC се увеличиха с 27% спрямо предходното тримесечие, но все пак представляват само 3% от общите приходи през тримесечието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още