IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вестагер: Европейските субсидии за чипове ще бъдат строго контролирани

Нужни са предпазни мерки, за да се гарантира, че помощта е подходяща и пропорционална, твърди еврокомисарят по конкуренцията

19:15 | 18.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Потенциалните субсидии, които могат да помогнат на Европа да разшири индустрията си за чипове, ще се сблъскат със строгия контрол на регулаторите в Европейския съюз, заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер, цитирана от Bloomberg.

Въпреки че блокът отвори вратата за повече помощ от правителствата за справяне с недостига на чипове, Вестагер заяви, че са необходими „силни предпазни мерки, за да се гарантира, че подобна държавна подкрепа е необходима, подходяща и пропорционална“, посочи тя по време на пресконференция в Брюксел.

“Комисията ще обмисли одобряването на подкрепа за запълване на възможните празнини във финансирането на екосистемата за полупроводници, по-специално за първите по рода си съоръжения в Европа“, които могат да покриват чиповете и други процеси при производството им“, допълва тя. „Не можем да разчитаме на една държава или една компания“.

Вестагер направи коментара си, след като еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон призова Европейския съюз да грабне възможността да се превърне в глобален производител на чипове, докато Intel иска да получи европейска подкрепа за създаването на повече местен производствен капацитет в областта на чиповете.

Европейските лидери призоваха за повече инвестиции за облекчаване на недостига на доставките, който се увеличи и засегна няколко индустрии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още