Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

400 млн. евро са необходими за жп връзката България - Северна Македония

До няколко месеца ще са ясни проектите в новата оперативна програма в сектор „Транспорт" до 2027 г.

400 млн. евро са необходими за жп връзката България - Северна Македония

Снимка: Pixabay

400 млн. евро ще са необходими, за да се изгради железопътната инфраструктура, свързваща България и Република Северна Македония, съобщи транспортният министър Росен Желязков, предава БНР. По думите му нужните инвестиции, за да се изгради жп връзката със Сърбия, са между 150 и 200 млн. евро.

"Конкретно в железопътната инфраструктура предвиждаме ресурс около 2 милиарда лева, заедно с останалите връзки", каза Росен Желязков, който участва в работата на международната конференция „Европейската солидарност в инвестиционната политика на ЕС“ в София. 

До няколко месеца ще са ясни транспортните проекти в новата оперативна програма в сектор „Транспорт“, които ще залегнат за изпълнение в периода 2021-2027 г., каза още министърът на транспорта, цитиран от пресцентъра на ведомството.

„И след 2020 г. ще продължим да работим по подобряване на свързаността в региона, като фокусът ни е насочен към Северна България и трансграничните връзки“, посочи Желязков.

За следващия програмен период е предвидено да бъдат включени железопътните връзки от София до границите със Северна Македония и Сърбия. „Предстои да направим проучване за необходимостта и алтернативите за развитие на жп инфраструктурата по направлението „Север-Юг”, коментира още министърът.

В пътния сектор ще бъде поставен акцент върху изграждане на транспортните връзки в Северна България. Към момента оперативната програма финансира подготовката на два пътни проекта, като целта е те да бъдат изградени след 2020 г. Това са автомагистралата „Русе-Велико Търново“ и скоростният път „Видин-Монтана-Враца“.

Според транспортния министър новите разширения на Линия 3 на софийското метро вече имат висока проектна готовност. „В новата програма ще предложим за финансиране участъците до ж.к. „Васил Левски“ и до бул. „Цариградско шосе“, обясни Росен Желязков.

Желязков каза още, че текстовете на новия Закон за пътните превозни средства са готови и предстои проектът да бъде публикуван за обществено обсъждане. Най-важните промени са свързани с безопасността, регистрирането на автосервизите, създаването на необходимите бази с данни, техническите прегледи и квалификацията на хората, извършващи сервизна дейност.

По темата с предстоящото заседание на Европейския парламент и опасенията на превозвачите, че Пакетът мобилност I ще бъде включен в дневния ред Желязков коментира, че на 25 март предстои лидерите на парламентарните групи да определят окончателно дали Пакетът ще бъде включен за разглеждане в заседанието на 27 март. Министърът обяви, че на 18 март ще проведе работна среща с представители на българските превозвачи, на която ще бъде обсъдена темата преди предстоящото гласуване в Европейския парламент. Той беше категоричен, че правителството стои зад превозвачите и не е променило позицията си по този въпрос.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Румен Радев наложи вето върху сделката за F-16