IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

57% от българите подкрепят НАТО, 22% искат страната да излезе от алианса

През 2020 г. България е отделила за отбрана 1,6 на сто от БВП

13:13 | 16.03.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Министерски съвет</em></p>

Снимка: Министерски съвет

Подкрепата за НАТО в държавите от алианса е средно 62 на сто, а 11 на сто от гражданите биха искали страната им да напусне организацията. Това показват данните от годишния доклад на НАТО, представен днес от генералния секретар Йенс Столтенберг и цитиран от БТА.

В България 57 на сто подкрепят НАТО, а 22 на сто желаят страната ни да се оттегли от организацията.

Докладът сочи още, че миналата година България е отделила за отбрана 1,6 на сто от БВП (1,843 милиарда лева) при цел от 2 процента до 2024 година.

От тази сума 19,2 на сто са били насочени към оборудване при цел от 20 на сто.

Бюджетът за отбрана у нас е бил свързан с разходи по служителите (56 на сто), 18 на сто са били за дейности и поддръжка, а 6,9 на сто за инфраструктура.

Столтенберг съобщи още, че въпреки пандемията през 2020 г. разходите в НАТО продължават да нарастват за шеста поредна година. Той изрази очакване тази година посоката да се запази.

Миналата година 11 страни членки са изпълнили целта за разходи за отбрана, поддържана от САЩ. Военните бюджети на европейските страни членки на алианса са нараснали до 1,73% от брутния им вътрешен продукт през 2020 г. спрямо 1,55% през 2019 г. НАТО НАТО

Франция и Новегия са се присъединили към страните, които отговарят на целта от 2% на НАТО. Разходите за отбрана на Германия са се увеличили до 1,56% спрямо 1,36% година по-рано. САЩ са начело на групата с 3,73%. 

Отношенията в алианса бяха обтегнати при администрацията на Доналд Тръмп, като бившият американски президент често упрекваше европейските страни, че не харчат достатъчно за военни цели, припомня Bloomberg. Общите разходи за сигурност надхвърлят 1 трлн. долара за втора поредна година. 

САЩ продължават да съставляват над 70% от общите разходи за отбрана на НАТО, а общите разходи на всички страни в алианса са нараснали с 3,9% в реални изражения спрямо 2019 г., сочат данните от доклада. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
markov
преди 3 години
Тоя ще е гледал на кристална топка сигурно....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още