Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

87% от учителите не са готови да извършват тестовете за Covid на учениците*

От Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" настояват тестовете да се извършват в домашна среда

87% от учителите не са готови да извършват тестовете за Covid на учениците*

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

87,3% от учителите не са готови да извършват тестовете срещу коронавируса на учениците от началния курс - условие, необходимо за завръщането на учениците от 1 до 4 клас в училище. Това става ясно от позиция на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", изпратена до медиите.

Според тях учителите и директорите не могат да носят отговорност за медицински манипулации, които не са част от длъжностната им характеристика. Участието им в подобна процедура би ги превърнала в работещи на първа линия срещу коронавируса.

Още по темата

Синдикатите настояват за промяна на заповедта на здравния министър и тестовете да се извършват от родителите в домашна среда. Повечето родители желаят да тестват своите деца вкъщи, или не биха дали съгласие децата им да се върнат присъствено в училище.

В позицията е отчетено още, че в Министерството на здравеопазването са пренебрегнали препоръката на Отрасловия съвет по образование да бъде ползван тест тип "близалка". Препоръката на производителите на избрания тест със слюнка са той да бъде направен без детето да е поемало храна и вода, което нарушава здравословния режим на учениците.

Синдикалната организация възразява и по отношение на организацията за провеждането на тестовете - предвижда се това да става два пъти седмично в училище в рамките на 30 минути - в началото на учебния ден. За тестването на 20 - 25 деца са нужни не по-малко от 4 - 5 възрастни, за да бъде изпълнено в този срок. Властите предлагат да има доброволци сред родителите, които притежават зелен сертификат, но присъствието на външни лица в училище подлага нариск опазването на конфиденциалната информацията за учениците.

При липса на реакция от Министерство на здравеопазването, Синдикат "Образование" ще поиска оставката на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров и на премиера Стефан Янев, се казва още в позицията.

Синдикалната организация изпрати приложено и позиции на родители и директори на училища, в които се възразява срещу одобрената организация за тестването на децата. По заповед до 12 часа на 8 ноември родителите трябва да информират дали ще разрешат тестването на децата им и завръщането им в клас. 

Очакванията са, че учениците от началния курс ще могат да се върнат към присъствена форма на обучение към 10 ноември.

Ще има заплащане за учители, които участват в процеса по тестване на децата, обясни по време на брифинг служебният образователен министър Николай Денков. Той посочи, че се обсъжда със социалните партньори за вписване в колективния трудов договор, но отказа да даде повече подробности. При затварянето на училищата са спестени режийни разходи и спестените средства могат да бъдат дадени за учителите, каза още Денков.

Денков призна, че учителите няма да се справят сами с процедурата и призова за подкрепа от страна на родителите. Министърът допълни, че датата 10 ноември не е фиксирана и може не всички ученици да се върнат в този ден присъствено в училище.

В понеделник (8 ноември) ще бъде издадена заповед на министъра на здравеопазването и на образованието, в която ще бъдат описани всички стъпки на процедурата - как се влиза в училищата, как се взимат пробите, от кого, как се процедира с отпадъците от тестовете и какво се случва при положителен тест на дете.

Образователният министър уточни, че децата ще влизат с маски в клас, ще ги махат докато бъдат взимани пробите и по тази причина не очаква да има разпространение на вируса заради тестването, докато всички деца са в класната стая.

Поръчани са още тестове, с които да бъдат тествани всички ученици от 1 до 4 клас в рамките на месец. Все още няма яснота дали по-големите ученици могат да се завърнат присъствено в клас по същия сценарий.

* Статията е допълнена с изявлението на служебния министър на образованието

По статията работи: Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Анализатори: Кирил Петков и Димитър Ковачевски поставиха началото на нов вид диалог