Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Агенция „Митници“ разкри схема за избягване на мита и ДДС при внос на автомобили

До момента са установени 29 случая, в които са избегнати данъци в общ размер на над 220 хил. лв.

Агенция „Митници“ разкри схема за избягване на мита и ДДС при внос на автомобили

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Агенция „Митници“ е разкрила схема за избягване на мита и данък върху добавената стойност (ДДС) при вноса на луксозни леки автомобили. В тази връзка директорът на агенцията Павел Тонев е разпоредил проверка на декларирането на автомобили от трети страни за периода от 01 януари 2019 г. до 01 юни 2021 г., съобщават от пресцентъра на институцията. 

Още по темата

Поводът са установени случаи на допускане за свободно обращение (внос) в митнически учреждения в структурата на Териториална дирекция Южна морска на луксозни леки автомобили, за които е констатирано, че са декларирани и приети силно занижени митнически стойности с цел избягване заплащането на мито и ДДС.

За да се оправдае приемането на митническа стойност до 10 пъти по-ниска от реалната на аукциони и търгове, в голяма част от случаите автомобилите са описани като „катастрофирали“, „повредени“, „дефектирали“, „наводнени“, „ударени от градушка“, както и „с механични проблеми“ и други, които не са видими и се доказват единствено с техническа експертиза. 

Агенция „Митници“ е констатирала случаи, в които при митническото оформяне е прилаган снимков материал на катастрофирали автомобили, но в хода на проверката е установено, че те не отговарят на реално представените пред митническите учреждения.

До настоящия момент в ТД Южна морска са установени 29 подобни случая, като по предварителни данни избегнатите мито и ДДС за тях са в размер над 220 хил. лв.

В тази връзка на 05 юни 2021 г. са задържани три луксозни автомобила, описани по документи като катастрофирали. При проверката, извършена от подновения състав на МП „Пристанище Бургас Център“, е установено, че по автомобилите няма никакви следи от катастрофи, а декларираните стойности не съответстват на състоянието им.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
От ДДС схема трябва да се изкарват 220 хиляди на ден.Писна ми да ловят кокошкари.

Още от Икономика и политика
Над 2 млн. души се преброиха онлайн дни преди края на кампанията