IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ананиев: Доплащането за здраве „под масата” ще намалее два пъти и половина

1,7 млрд. лева излизат от джоба на българите за доплащания в здравеопазването, припомни здравният министър

10:17 | 01.10.18 г. 9
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Ако се възприеме вариантът за допълнителна здравна застраховка, доплащането за здраве ще бъде значително по-малко от сега. Така здравният министър Кирил Ананиев коментира един от предложените варианти за ново здравно осигуряване.

Узаконява се определено доплащане, но то е значително по-малко от това, което българинът е плащал досега“, посочи министърът по bTV.

В момента 1,7 млрд. лева излизат от джоба на българите за доплащания в здравеопазването, припомни здравният министър и подчерта, че предлаганата промяна има за цел да намали именно това доплащане.

Миналата седмица здравният министър представи два варианта за реформа в здравното осигуряване. Първият предвижда демонополизация на осигуряването – НЗОК и застрахователите ще работят в конкуренция, като пациентът ще решава къде да отиде 8-процентната му осигуровка. При вторият вариант задължителната здравна застраховка от 8% ще отива в НЗОК, а пациентите ще имат и задължителна застраховка към застраховател. Според разчетите на Министерство на здравеопазването тя ще бъде 12 лв. на месец.

Ананиев е категоричен, че въпреки тези допълнителни 12 лв., българинът ще плаща два пъти и половина по-малко, отколкото дава сега „под масата”. 

„Възрастните хора нито до този момент са давали задължителни здравни осигуровки, нито в бъдеще ще дават. Техните внуци и правнуци – децата, няма да дадат нито един лев за тази задължителна застраховка. Хората, които са изпаднали в състояние на безработица или са социално слаби също няма да платят и един лев”, категоричен е Ананиев.

Той допълни, че въпросните 12 лв., които ще бъдат „спестени” на уязвимите групи, ще бъдат платени от държавния бюджет. А 12-те лева, които всички останали ще плащат на месечна база, ще отиват в лична партида. Всеки пациент сам ще може да избира как да се разплаща с тези пари, каза министърът.

Генерираните допълнителни средства от около 860 млн. лева (ресурсът от 12-те лева вноска, бел. р.) ще позволят застрахователите да заплащат за клиничните пътеки над 700 лева, като при тях остава и допълнителен ресурс от над 330 млн лева. А ресурсът на Здравната каса ще може да отива за въвеждане на нови технологии за лечение, по-голяма реимбурсация на лекарствата за социално значими заболявания, за равен достъп до лечение и пр., посочи Ананиев.

По думите му това е легален допълнителен ресурс в системата, чрез който „ще увеличим цените на клиничните пътеки, които десетилетия не са вдигани“. Министърът допълни, че ще се създадат и условия за повишаване на заплатите в сектора.

Здравният министър уточни, че ще бъде създадена и нова комисия, която да следи как се разходват парите.

„Предвиждаме нов контрол, който ще събере финансовия контрол и медицинския, защото практиката показва, че ако няма интегриран контрол на системата, резултатите не са добри”, поясни Ананиев.

Той уточни, че новият орган ще се избира от Министерския съвет.

От БСП остро разкритикуваха предложените модели за реформа в здравния сектор и заявиха, че ще внесат трети пореден вот на недоверие срещу правителството, този път на тема здравеопазване, защото предложенията изключвали социално уязвимите групи. Корнелия Нинова нарече този модел на реформите „държавен геноцид”. За Ананиев този вот на недоверие е ненавременен и е неправилен.

Припомняме, че като цяло представените варианти за промяна на здравноосигурителния модел не събраха стабилна подкрепа, бяха повече критикувани, отколкото одобрявани. Необходима е цялостна промяна в здравната система, а не фокус само върху финансирането и осигурителния механизъм, коментираха експерти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 1
крас
преди 5 години
Каква да е политиката, когато този от снимката получава БОНУСИ над заплатата си в размер на 540 000 лв. Колко ли е била заплатата на това АЛЧНО СЪЩЕСТВО , което е получило пред 2013 година такива бонуси??Колко е заплатата му сега и какви бонуси получава??В колко борда и в кои банки е фигурира името му??Благодарение на финансисити като този ТИП ДЪРЖАВАТА НИ Е ВОДЕЩА ПО СМЪРТНОСТ В СВЕТА!!!ТЕЗИ УДАРИХА В ЗЕМЯТА ПО ГЕНОЦИД КЪМ НАРОДА СИ И ЧЕРВЕНИ ХМЕРИ !!Вярвам, че ще дойде ден да отговарят за геноцида и етническото прочистване на държавата от българи!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
крас
преди 5 години
Ще бъда кратък. Защо в Испания , Италия и др. страни от ЕС няма плащания , няма кеш , ИМА САМО ЕДНА ПЛАСТИКА С ИНДИВИДУАЛЕН КОД с която се действа и при която няма проблеми нито при лечението , нито при получаването на безплатни лекарства?Отговора е простичък - ЗАЩОТО ТАМ НЯМА КОЙ ДА ПОЗВОЛИ ТИПОВЕ КАТО АНАНИЕВ ДА СИ получават "БОНУСИ" за над половин милион лева, , да участват в "доходоносните" бордове на фирми !!Вместо да бъде изсхвърлен този нагъл и алчен тип КОВЕ ЗАКОНИ и гради системи превърнали българското здравеопазване в нещо като модерен АУШВИЦ. На вашето ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ БИ ЗАВИДЯЛ И ДОКТОР МЕНГЕЛЕ другарю Ананиев!!!Махнете се !!!Отвратителен сте!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
vzhekoff
преди 5 години
Написах "млади лекари" - масово емигрират. Много е тежко, особено докато вземат специалност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 0
karadjata
преди 5 години
наскоро се оперирах НЗОК пое цялата сметка за операцията, но доктора си поиска 400 лв на ръка лично за него. И познайте какво?! Платих си като поп както се казва и на доктора в джоба 400 лв и на държавата здравните осигуровки си плащам редовно и лекарствата за след оперативното лечение си плащам пак от джоба. Така, че каквото и да измислят всичко е да ти вземат парите и пак като ти се наложи пак да си плащаш под масата както се казва, защото корупцията в държавата и в здравеопазването и сред докторите си е държавно подкрепяна политика. Нали знаете, че няма осъдени доктори.....и така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 0
melon
преди 5 години
Ей, ненаситна е тази мафия, ей...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
Абсолютно съм съглсен , че нищо няма да се промени , само едни 12лв ще ни взимат допълнително :))) . Пак ще си доплащаме за всичко . А доброто здравеопазване струва пари . И тези пари , които събират , не стигат за солидарно плащане на всички за всичко . А за лекарите не си прав , всички добри лекари при които съм ходил и ходя , без изключение карат нови коли :))) . Не са висок клас или лукс , но малки и среден клас си карат . Демек справят се добре . Докарват си доста прилични пари и то напълно законно на фона на всички други в страната . Сигурно не могат да се сравняват по доходи с тяхни колеги от други държави , особено по-богатите европейски такива , но все пак ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 16
s3
преди 5 години
Браво за предложените реформи, дано по-скоро да изберем пътя по който ще вървим с реформите по пътя на здравето у нас, за да може скоро да имаме модерно здравеопазване.Нека да не спираме прогреса и реформите, все пак вече 30г. вървим по пътя на прехода и реформите и не бива да спираме по средата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 0
vzhekoff
преди 5 години
Няма какво да се лъжем, нищо няма да се промени, освен че ще ни вземат още едни пари. Всеки който твърди, че с тези 12 лв. ще замести 1.7 млрд на година е или нагъл лъжец или наивник. Има около 3 млн. работещи х 12 лв х 12 месеца са едва 432 млн. лв. без да броим разходите за "управление". Кой ще плаща застраховхите на безработни, деца, цuгaнu и т.н. ? И кой е този частен застраховател, който доброволно ще излезе на загуба ? Да припомним за публиката, че първоначално се събираха здравни осигуровки за да се натрупа резерв. Този резерв бе откраднат от Дянков. После се вдигна вноската от 6 на 8%, което е скок с 1/3 ! Многократно се вдига прага на осигуряване. В момента един човек на прага плаща по около 2500 лв. на година. Сега се опитват под сурдинка да вкарат още едни уж 12 лв. в началото, но в края - още 2%. И за какво - за същата голяма 0. В същото време половината лекари, особено младите получават мизерни пари и нямат бъдеще тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
V.At.
преди 5 години
Как беше? "А дано ама надали!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още