Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ББР отпуска 60 млн. лв. по нова програма за подкрепа на туризма

Фирми от хотелиерския и ресторантьорския бранш ще могат да подобрят ликвидността си след спадовете заради пандемията

ББР отпуска 60 млн. лв. по нова програма за подкрепа на туризма

Снимка: БГНЕС

Българската банка за развитие (ББР) ще осигури директно финансиране на засегнатите от пандемията микро-, малки и средни фирми от хотелиерския и ресторантьорския бранш.

Министерство на туризма и Българска банка за развитие подписаха меморандум за сътрудничество, чрез който ще бъде осигурено директното финансиране.

Подписите си положиха министърът на туризма Христо Проданов и изпълнителните директори на ББР Владимир Георгиев и Живко Тодоров. На събитието присъства и министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, съобщават от Министерството на туризма.

Много от фирмите в бранша изпитват сериозни финансови затруднения и опасност от фалит по време на COVID кризата и не срещат облекчения в условията за банково кредитиране поради висок секторен риск. За да им осигури по-голям достъп до ликвидност в трудната обстановка, ББР създава нова програма „Подкрепа за туризма“, която ще помогне на хотелиери и ресторантьори, включително стартиращи, да посрещнат своите нужди, да се справят с просрочени задължения и да облекчат текущите си плащания към финансови институции, посочват от банката.

Обемът на програмата е 60 млн. лв., като банката ще предложи два продукта – „Ликвидна помощ за ресторантьори“ и „Ликвидна помощ за хотелиери“. Предимството на новите условия е, че осигуряват достъп до финансиране и на фирми в просрочие до 90 дни съгласно Централния кредитен регистър (до 5% от общия портфейл) и до 60 дни (до 45% от общия портфейл), като бъдат рефинансирани техните задължения. Рефинансираните кредити могат да бъдат разсрочени до 2 години, като се облекчи тежестта на погасителните им вноски. 

Още по темата

В рамките на програма „Подкрепа за туризма“ ББР ще предоставя кредитни линии, кредит овърдрафт и стандартен кредит за оборотни средства на хотелиери и ресторантьори, които не са преустановили дейност през 2020 г. и 2021 г. Максималният размер на финансиране се определя спрямо големината на компанията и вида продукт – 500 000 лв. за дружества с персонал до 49 души (или 20% от нетни приходи от продажби за 2019 г.) и 750 000 лв. за дружества с персонал от 50 до 249 души (15% от нетни приходи от продажби за 2019 г.). Максималният размер на кредит овърдрафт е 250 000 лв.

Новата програма за финансиране предлага и удължен срок за стандартен кредит за оборотни средства – 48 месеца. Поставено е и минимално изискване за обезпеченост на главницата. Гратисният период е 18 месеца за хотелиерите и 12 месеца за ресторантьорите.

Подкрепата на затруднените микро-, малки и средни фирми от сферата на туризма е част от актуализираната стратегия на Групата на ББР за периода 2021-2023 г. за по-бързото възстановяване на малките и средни предприятия.

Министърът на туризма заяви, че секторът е най-тежко засяганият сектор от COVID кризата. „Търговските банки, имайки предвид тежкото им положение, се отнасят с недоверие към представителите на туристическия бизнес. Поради тази причина по време на коалиционните преговори с коалиционните партньори решихме да създадем с ББР специален продукт за туристическия бизнес“, уточни той. По думите му продуктът ще даде възможност за подобряване на ликвидността на фирмите, така че те да са по-конкурентоспособни и да работят по-спокойно.

От своя страна Даниел Лорер каза, че Българската банка за развитие ще продължи да работи с българския бизнес, за да го подкрепя там, където наистина има нужда от това.

Изпълнителният директор на ББР Владимир Георгиев уточни, че основният проблем в туризма е липсата на оборотни средства и точно там банката ще се опита да помогне. „Тук е ролята на ББР да се намеси и да подпомогне сектора, който излиза извън рамките на нормалното кредитиране в другите банки“, заключи той.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
България ще получи 11 млрд. евро до 2027 г. по политиката на сближаване с ЕС