IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът в извънредно положение: Какво е важно да знаете

В много малко договори има специални клаузи за форсмажорни обстоятелства, защото повечето фирми не ги включват в опит да спестят от адвокатски услуги

17:08 | 17.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Свързаната с разпространението на коронавируса криза има потенциала да се превърне от чисто здравна към икономическа – преди всичко заради извънредното положение и свързаните с него търговски и други ограничения. Като водеща икономическа медия Investor.bg се опита да намери важните отговори на въпроси, с които бизнесът вероятно се сблъсква.

Българските компании трябва да се позоват на чл. 306 от Търговския закон за форсмажор с непреодолима сила при неизпълнение на договор с контрагенти, когато те са сключени и се изпълняват по българското право. Това съветва адвокат Жулиета Мандажиева, съдружник в Адвокатско дружество "Точева и Мандажиева”.

Тя обърна внимание на факта, че в много малко договори има специални клаузи за форсмажорни обстоятелства, защото повечето фирми не ги включват, а попълват стандартни бланки, за да спестят от адвокатските услуги.

„В българското право легалното понятие за форсмажор е непреодолима сила (чл. 306 от Търговския закон). Това е непредвидено или непредотвратимо събитие от извънреден характер, възникнало след сключването на договора. Така пандемията от COVID-19 може да се квалифицира като форсмажорно обстоятелство, защото не можеше да бъде нито предвидено, нито предотвратено мащабното й разпространение и последиците, които предизвика“, коментира за Investor.bg Мандажиева.

Защитни клаузи

Адвокатът обаче акцентира на изричното условие за прилагане на закона, според което фирмите не трябва да са в забава при плащане на задълженията си, защото тогава не могат да се възползват от защитните клаузи.

“Забавянето трябва да се избягва на всяка цена, защото попаднат ли в забава, без да са се позовали на форсмажор, компаниите вече не могат да го направят”, посочи Мандаджиева и посъветва компаниите в нашата страна да се обърнат към Българска стопанска камара за изваждане на сертификат за форсмажор, като се позоват на заповедта на министъра на здравеопазването от 13-ти март за извънредната ситуация заради пандемията с коронавируса.

Защо е важно какво пише в договора

„Възможно е в договора да е предвидена форсмажорна клауза, която да урежда при какви точно извънредни обстоятелства можете се позовете на нея", даде пример адвокат Невена Янева от Адвокатско дружество "Точева и Мандажиева”. „Важно е тази клауза да бъде анализирана като обем и последици, за да се установи дали обхваща конкретния случай на неизпълнение на договора, което ще рефлектира върху бизнеса“, посочи тя

Когато няма такава клауза към договора се прилага българското право, но когато той се урежда от друг правен ред, последиците могат да бъдат различни. Според адвоката това е една от най-сложните плоскости, върху която се развиват правните отношения.

„Например, ако към договора е приложимо английското право, фирмите ще трябва да се съобразят специфичните положения на форсмажора според този правен ред. За разлика от българския закон, английското право няма законова гарантирана възможност за позоваване на непреодолима сила. Следователно, ще можете да се позовете на форсмажор по английското право само ако имате заложена такава договорна клауза и ако в нейния обхват може да попадне събитие като пандемията COVID-19. В случай, че нямате такава клауза в договора си, би могло да се търси приложение на английската доктрина за #frustration за прекратяване на договора, при която доказването е значително по-трудно“, коментира Невена Янева.

При международни договори се прилага английско, немско, френско право, а при тях е различно правото на форсмажор. Когато в контракта не е уговорено изрично кое право ще е приложимо към него, тогава се прилагат принципите за определяне на приложимото право съгласно регламента Рим I или приложимите конвенции, при които от значение са неща като местоизпълнение, най-тесни връзки на договора с определена страна.

Загубите

„Загубите на фирмите ще са свързани с разходите, които правят, за да се разплатят, а нямат приходи. Това ще са всички бизнеси, които работят в реалния свят, посочи адвокат Янева.

Тя изброи пречки, при които фирмите не успяват да реализират  бизнес. Това може да е прекъсната верига на доставките (supply chains), когато дейността на предприятието зависи от доставки от Италия, Китай или от друга засегната държава, но заради пандемията са затворени граници, ограничени превози, затворени пристанища или масово хората се отказват от пътувания.

„Без тези доставки бизнесът не може да произведе необходимото количество или не можете да набави необходимите стоки, за продажбата на които вече има ангажимент към партньорите купувачи. При неизпълнение на договорите си към тях вие търпите загуби под формата на неустойки“, каза адвокатът.

Преустановяване на цялата дейност

Невена Янева посочи конкретни примери със забранени дейности, заради пандемията с коронавируса.

„Ако дейността е свързана със събиране на много хора на открито или закрито място, или дори това е обикновена търговия на дребно в търговски обект, временно тя ще бъде напълно преустановена. Тази забрана ще важи за мениджъри, които управляват зала за провеждане на събития, фитнес център, кино или музей. Това означава временно да не се предоставят услугите, за които има поет ангажимент и да не се изпълняват договорите към клиентите“, изброи различните варианти адвокатът.  

Задължителни разходи без дейност

Потърпевши от предприетите от властта мерки ще бъде бизнес, който плаща наем, защото докато дейността му ще бъде принудително преустановена.

„Много разпространен случай ще бъде търговците да понесат тежестта на постоянните разходи за извършване на дейността си - няма да осъществява продажби, но ще трябва да заплаща наем за търговския обект“, каза Янева.

„Форсмажорните обстоятелства няма да ви позволят да спрете да плащате по договора си за наем, но при тези условия, преговорите с наемодателя остават най-добрият инструмент за реакция при създалата се извънредна ситуация“, смята юристът, като отчита, че продължителността на извънредната ситуация, създадена от пандемията COVID-19, може да доведат до натрупване на икономически проблеми. Когато те засегнат приходите от търговската дейност и направят разходите като наема непоносими, свръхголеми, каквито не са били към момента на сключване на договора за наем, тогава потърпевшите бихте могли да се позоват на стопанска непоносимост. Ако са налице всички условия за нея, може да се прекрати договора за наем на търговския обект.

Лостове за реакция

Правото предвижда в такива извънредни ситуации страните по търговския договор да не носят вина, че не могат да изпълнят задълженията си. Затова би било несправедливо да понасят санкции, ако не могат да ги изпълнят.

По тази причина, правото предвижда възможността засегнатата страна да се позове на непреодолима сила или т. нар. форсмажорни обстоятелства (force majeure, vis major), за да изключи временно отговорността си от неизпълнението на договора.

„Например, имате договор, по силата на който сте задължени всеки месец да доставяте определено количество стока на своя купувач в Италия, но по обективни причини обаче, поради затворени граници или защото не можете да си набавите суровина, поради прекъснати доставки от засегнати от пандемията страни, няма да изпълните договора си и през месеците март и април 2020 г. и  няма да направите поетите доставки. В този случай, бихте могли да се позовете на форсмажор и да изключите неблагоприятните последици от неизпълнението на договора си за тези два месеца.

Временно спира изпълнението на договора

Ако уведомите своя договорен партньор, че не можете да изпълните договора си поради обективна невъзможност, породена от последиците на COVID-19 пандемията, фирмата ще може да спре временно изпълнението на договора – докато траят извънредните обстоятелства.

При това неизпълнение обаче няма да се заплащат неустойки или други обезщетения.

„Например, временно няма да доставяте стоките или временно ще преустановите организирането на събития, за които сте поели ангажимент. Респективно, в този период от време вашият партньор също ще спре да изпълнява задълженията си и в посочените примери той няма да заплати за недоставените стоки или услуги. След преминаването на тези обстоятелства обаче, задълженията на двете страни по договора се възстановяват и всяка от тях ще дължи обезщетение на другата за вредите, породени от неизпълнението й“, потвърди адвокат Янева

Договорът се прекратява

Адвокатите смятат, че има извънредни обстоятелства, които могат да бъдат толкова продължителни, че партньорите могат да загубят интерес от продължаване на договора. Така например, забавянето на доставката с една година я обезсмисля изцяло и купувачът се отказва от договора; несъстоялата се конференция на точно определената дата обезсмисля продължаващия договорен ангажимент между организатора, предоставящ залата, и ползвателя й. В този случай обаче, извършените действия и направените плащания по договора до момента на прекратяването му се запазват.

И в двата случая вредата остава там, където е възникнала. Това означава, че независимо дали договорът се спира или прекратява, всяка страна понася вреди и има разходи, без да обезщетява другата страна за периода на форсмажорните обстоятелства.

 Жулиета Мандажиева информира, че колегата й адвокат Енчо Динев е пряко свързан с изработката на промени в Кодекса на труда, които скоро ще се обсъждат. 

Съветите на професионалистите

„Най-важното е бизнесът да се съветва с адвокат, защото всички сме във форсмажорна ситуация“, каза за Investor.bg  Симеон Хинков, адвокат в Адвокатско дружество „Станков, Тодоров, Хинков и Спасов”. Това според него обаче важи за отделни бизнеси и договори, но не за всички фирми.

Той информира, че при парични задължения форсмажор не може да се прилага и напомни, че контрагентите трябва да са били изрядни при изпълнение на договорните си отношения.

„Трудно може да се даде прогноза къде най-силно ще се отрази кризата заради пандемията с коронавируса, но смятам, че най-сериозно ще го усетят в ресторантьорския и туристическия бизнес, както и малките фирми, посочи специалистът по търговско право. - Икономиката ни е система от взаимовръзки. Не съм привърженик на сценария за катастрофична криза, но всичко зависи колко време ще продължи тази карантина, но се надявам да приключи по-бързо и гъвкаво да излезем от тази ситуация.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още