IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Според 36% от бизнеса у нас мерките срещу коронавируса са закъснели и недостатъчни

Най-голям проблем за фирмите е загубата на клиенти, сочи анкета на БСК

18:45 | 13.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Бизнесът е разделен по отношение оценката на предприетите до момента мерки за справяне с епидемията от коронавирус, показва анкета на Българската стопанска камара (БСК), в която до момента са се включили 633 фирми от всички региони у нас и почти всички икономически сектори (най-много в сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството). 

Според 36% от компаниите мерките са закъснели, недостатъчни и неадекватни, а 24% са на обратния полюс и смятат, че са налице прекалено високи рестрикции, които не отговарят на обективната обстановка. Почти толкова (22%) са и отговорилите, че мерките са адекватни на обстановката. БСК БСК

Най-голям проблем за фирмите е загубата на клиенти, а отсъствието на работници се очертава като най-малкото препятствие пред нормалното функциониране на бизнеса.

Според 62% от участниците в анкетата пикът на кризата предстои и се очаква задълбочаване на проблемите. 18% очакват стабилизиране до 2-3 месеца, а според 15% това ще стане в рамките на 1 месец. БСК1 БСК1

67% от анкетираните признават, че действат според обстановката и нямат антикризисен план, който да следват. Други 21% са изготвили по спешност план с оглед актуалната обстановка, а едва 7,5% имат план за действие в подобни ситуации, изготвен преди кризата с коронавируса.

Огромната част от фирмите нямат в договорите си с контрагенти клаузи за форсмажор. Не е никак малък и процентът на тези, които изобщо не знаят за тази правна възможност да се защитят в случай на криза като настоящата. По-малко от една-пета от бизнеса е предвидил в договорите си клаузи за форсмажор.

По отношение на щетите средната загуба на обороти на участниците в анкетата, които са отговорили в проценти, е 52%. За отговорилите с твърда сума средната загуба възлиза на 51 хил. лв. За отговорилите по друг начин (средно на ден, седмица или месец) средните загуби са 1716 лв./ден, 8 581 лв./седмица и 34 325 лв./месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още