IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: Карантината да стане 10 дни

На ден държавата харчи над 120 хил. лв. за тестове, обяви премиерът в Брюксел

12:51 | 16.10.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: МС</em></p>

Снимка: МС

Предвижда се карантината при контакт с болен от коронавирус да бъде намалена от 14 на 10 дни. Това обяви в Брюксел премиерът Бойко Борисов преди началото на втория ден на срещата на върха на европейските лидери, съобщават от правителствената информационна служба. 

„За коронавируса съм разпоредил сутринта - дълго говорихме с министрите на здравеопазването и образованието – децата трябва да ходят на училище, да намалят карантината на 10 дни и да се спазва дистанция. В момента тестват с колкото искат тестове. На ден държавата харчи над 120 хил. лв. за това”, коментира Бойко Борисов по време на Европейския съвет в Брюксел.

Според него в страната трябва да се спазват изискванията, разписани от Министерството на здравеопазването. „Няма да се налага да се предприемат каквито и да било други мерки, ако в ресторантите и дискотеките се спазва дистанция. Същото е и за училищата - те си работят и там учители и ученици спазват необходимата дистанция. Моето мнение и това на част от колегите е, че децата трябва да ходят на училище и да учат. Иначе ние нанасяме и вреда върху психичното здраве на хората”, обяви премиерът. 

Борисов обяви, че е създаден общ план за действие с COVID-19. „От ЕК този път доста са се потрудили, но според мен сме закъснели в тази сфера. Това трябваше да бъде направено още юли, а не сега, в паниката си, много от държавите членки да предприемат мерки, които паникьосват и останалите страни или да създават разнобой в действията”, смята министър-председателят. 

По отношение на дискусиите в Европейския съвет за Зелената сделка, премиерът заяви, че е представил проблемите на България, каквито имат и други държави членки, във връзка с постигането на климатична неутралност в ЕС до 2030 г. По отношение на действията на страната ни, премиерът коментира във видео, излъчвано в Facebook профила му, че на първо място ще трябва да се работи за намаляване на загубите, а след това да се мисли за нови чисти мощности, без емисии, и иновации.

Борисов отбеляза още, че страната ни трябва бързо да подготви проекти, които могат да бъдат финансирани от европейските фондове, за да успеем да намалим негативните ефекти от намаляването на емисиите.

„Изводът, който мога да направя от изказванията и на колегите е, че при исканото 60-процентно намаление на вредните емисии, Съветът ще се спре на 55% намаление до 2030 г.“, каза още Борисов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
мое и два деня да е , Бокааа ... се тая ! И тъй тъй "ше се мре яко" ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още