IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бранимир Ботев: От българския туризъм изчезват милиарди

Според него не са коректни обявените от ведомството данни за броя летовници в страната

10:09 | 20.08.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Основният проблем на българския туризъм е, че не е ясно как се управлява секторът и защо от него изчезват милиарди. Това коментира в ефира на bTV бившият ресорен заместник-министър Бранимир Ботев.

Според него не са коректни обявените от ведомството данни за броя летовници в страната. 

Говори се за близо 9 млн. туристи, а в същото време туристите, които реално са осъществили нощувки в България са от порядъка на 3,5 млн.", обясни той.

"Останалите са или транзитно преминаващи, или посетители – това не са туристи. Или някъде другаде изчезват тези цифри – ако ние наистина имаме 9 млн. туристи, има 17 млн. нощувки, които отчита НСИ, които грижливо се пропускат и не се казват. Някой ще повярва ли, че идват туристите в България, стоят два дни и си тръгват?”, запита Ботев.

Той призна, че бил „посъветван“ да не прави толкова остри коментари, но не посочи от кой. В същото време заяви, че очаква с нетърпение срещата в съда с министъра на туризма Николина Ангелкова, която заплаши да го съди за клевета.

Бившият заестник-министър обяви отново, че начинът, по който се управлява туризмът от Ангелкова и хората около нея, предоставя индустрията в ръцете на мутрите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 19 rate down comment 1
red6
преди 5 години
Добро утро, че някой лъже. Или туристите не са 9М или нощувките не са 17. А и това без да броим Българите, които отсядат по хотелите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още