IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП чака ожесточена кампания за евровота, ГЕРБ не вярват дебатът да бъде конструктивен

Иво Христов и Даниела Дариткова разясниха стратегията на двете партии в битката за Европарламента

13:21 | 21.04.19 г.
БСП чака ожесточена кампания за евровота, ГЕРБ не вярват дебатът да бъде конструктивен

БСП очаква ожесточена кампания за евровота, а от ГЕРБ не вярват дебатът да бъде конструктивен. Това стана ясно от коментарите на Иво Христов, който е на четвърто място в листата на БСП за евроизборите, и на Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ, пред БНР.

Нямаме надежда за особено диалогична и цивилизована кампания,  особено сега, когато политическият дебат е истеричен. Очаквам ожесточена кампания, каза Иво Христов.

Той припомни, че според класацията за медийна свобода България е на 111-то място. „Качеството на свободата на словото определя и качеството на демокрацията, но нашата се оказва африканска, но и дори това сякаш ни е много“, смята той. Българите по думите му са апатични и „толкова често сме лъгани, че от страх да не ни излъжат, предпочитаме да не участваме в някоя игра“.

Властта беше засегната от серия скандали и БСП констатира провала й, заяви кандидатът за евродепутат.

Той посочи, че в кампанията социалистите ще представят програмата Визия за Европа. По думите му документът предвижда стимулиране на публичните инвестиции на Европа и националните държави, тъй като Западът страда от нисък икономически растеж и повечето производства мигрират на Изток.

Визията предвижда още по-малка европейска публична администрация и европейски данък върху финансовите трансакции, като по думите на Христов идеята не е нова, но е по-зряла. Безконтролната миграция на парите създава нестабилност за реалния сектор и е нормално да бъде санкционирана, обясни той.

Във визията се залага още законодателство срещу избягването на данъци и срещу офшорните зони.
Според Иво Христов в ЕНП в последните години се  е превърнала в това, което е партията държава в България –тя се меси на националната политическа сцена и е време да намали своето влияние. Европа има нужда от завой наляво, ако не го направи, има риск да завие към крайнодясно. Мирът в Европа не е даденост, предупреди той.

За България той коментира, че „статуквото е корупционно и не удовлетворява“.

„Ние сме в авторитарен режим, трябва ли да се лъжем? Това е автокрация, дори бюджетът се упражнява еднолично от премиера“, каза той.

Ключовият проблем в България е съхраняването на българската демокрация. Когато медиите на 80% зависят от държавно финансиране, когато управляващите са подчинили службите и правораздаването, демокрацията става бутафорна, заяви Христов.

„Ние наистина не искаме този дебат за Европа да се превръща в тежка битка, защото виждаме такива заявки от страна на нашите опоненти. Искаме конструктивен дебат, който да очертае мястото на България в Европа“, заяви Даниела Дариткова.

По думите й листата на ГЕРБ демонстрира приемственост.

От БСП, които са главната опозиционна сила, не сме чули конкретика, освен че те гледат на тези избори като на начин да променят управлението в страната.

„В този смисъл не очаквам конструктивен дебат“, прогнозира новият председател на ПГ на ГЕРБ.

По повод последните социологически проучвания, според които разликата между двете партии се е стопила, тя коментира: „Координираната стратегия за атака срещу ПП ГЕРБ даде своите резултати. Ние сме отчели позитивите и негативите. Винаги можем да се смирим и да понесем отговорността и го правим последователно“.

„Нагласите, които се отчитат сега, ще променим в хода на дебата за европейските избори, като представим политики, които могат да бъдат защитавани от нашите евродепутати“, убедена е Дариткова.

Тя сравни листите на ГЕРБ и на БСП и заяви, че предстои да бъде поискано отнемане имунитета на водача в листата на социалистите Елена Йончева.

Това е проблем на България, а не само на БСП, заяви Дариткова.

За класацията на „Репортери без граница“ тя заяви, че 111-то място за България се дължи на неточност - интерпретацията на убийството на журналиста от Русе Виктория Маринова.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още