Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

България е готова да атакува пакет „Мобилност“ пред съда на ЕС

Страната ни ще търси съмишленици, заяви транспортният министър Росен Желязков

България е готова да атакува пакет „Мобилност“ пред съда на ЕС

Снимка: Pixabay

България ще търси съмишленици, за да заведе дело в Съда на Европейския съюз (ЕС) в Люксембург, ако спорният пакет „Мобилност“ бъде приет в сегашния му вид от европарламента, заяви транспортният министър Росен Желязков, цитиран от пресцентъра на министерството.

Ресорната комисия в Европейския парламент вече отхвърли предложенията на България и другите периферни страни на съюза по пакет „Мобилност“. Нито една поискана поправка от България и периферните страни на ЕС по спорния пакет не бе приета от транспортната комисия в Европейския парламент.

Комисията одобри регламента за командироване на водачите, тяхното време за почивка и каботажа от пакета „Мобилност“. Членовете на комисията отхвърлиха внесените от българските евродепутати поправки за връщането на камиона в страната, в която е регистрирана фирмата, на 8 седмици, както и за седмичната почивка на водачите.

С тях българските евродепутати и техни колеги от други шест държави настояваха за отпадане на текстовете за задължителното завръщане на камионите в страната на определен период от време, както и за ползването на седмичните почивки от водачите. 

Още по темата

Голяма част от превозвачите вече заявиха мнение, че са готови да регистрират своите фирми в чужбина, за да избегнат част от рестриктивните режими, от което държавата пък ще понесе загуби заради пропуснатите данъци и осигуровки. „Това е точно така. Този подход и тази тенденция ги наблюдаваме вече“, заяви днес министър Желязков.

Текстовете по пакета предстоят да бъдат гледани в пленарната зала на Европейския парламент на 8 юли. Ако бъдат одобрени, до края на месеца е много вероятно те да бъдат публикувани в официалния вестник на ЕС. От този момент страната ни разполага с 2 месеца да заведе иск.

„Той може да бъде заведен от България, а към него да се присъединят другите държави от Групата на единомислещите. Може и самият иск да бъде колективен – всички заедно. При всяко положение ние ще внесем за одобряване от Министерски съвет предметът и основанието на иска“, уточни министър на транспорта.

 

 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
"Голяма част от превозвачите вече заявиха мнение, че са готови да регистрират своите фирми в чужбина....."
И как ще стане това.....?
Те виждат "затруднение" да плащат осигуровки на 650 лева,а при новите регистрации трябва да осигуряват шофьорите си на над 2200 евра.....,кой от болните мозъци в България (визирам собствениците на транспортни фирми) ще се "лиши" от тази не малка печалба да плаща такава осигуровка с регистрация в Германия например.....?
Да не говорим за разходите за хотел и командировки,които там също съществуват.....,смятам че това няма да е по силите на наш Ганьо.....
Да си направят сметката че с тези разходи няма как да правят дъмпинг на немските превозвачи.....
Ако бяха навлезли по нормален начин (без дъмпинг) на западно европейските пазари,тази мярка Макрон изобщо нямаше да съществува.....

Още от Икономика и политика
Министерството на финансите очаква излишък от над 890 млн. лв. към септември