IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да очакваме ли намаляване на безработицата с отхлабването на мерките?

Може да се стигне до 10% бeзрaбoтицa при втoрa вълнa нa вируca, смята икономистът Румен Гълъбинов

12:32 | 11.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

През тези два месеца имаше едно безпрецедентно спиране на икономиката в целия свят. Това е 1/6 от доходите, което ще доведе до 8% спад на годишна база у нас. Това каза икономистът Румен Гълъбинов в сутрешния блок на БТВ. Според него предстои безработицата да намалее след отхлабване на мерките.

„Имаше отрасли, които продължиха дейност – на услугите, земеделието. Има и такива, които спряха - като заведенията“, напомни той.

Според Гълъбинов трябва да има безвъзмездна помощ, за да получат средства и тези, които не покриват критериите за заеми.

Той е на мнение, че в страната ни липсват компенсаторни мерки

„Безвъзмездна, защото голяма част от предложените от държавата решения са под формата на кредити, и безезусловна, - не всеки може да се класира за предлаганата помощ“, посочи икономистът и заяви, че се загуби месец, докато се дискутираше какви да са мерките и как да се приложат, включително и по схемата 60 на 40.

„Не се получи в първия момент едно снабдяване по-масирано на хората с пари от гледна точка на обезщетяването им на причинените неудобства“, потвърди Гълъбинов.

Икономистът прогнозира, че следващият месец няма де е „рестарт“ на икономиката, а по-скоро междинна фаза и смята, че по всяка вероятност България ще премине 3% бюджетен дефицит.

При втора вълна от вируса той пресметна, че безработицата ще прескочи прага от 10% безработни.

„В София и Пловдив безработицата винаги е била ниска, но в определени градове тя надхвърли тези проценти“, коментира Гълъбинов.

Той обаче твърди, че ще се отворят нови работни места.

Според вътрешни анализи спадът на БВП на годишна база е около 8%, въпреки че Европейската комисия прогнозираше 7,2%.

„Еврозоната би трябвало да е още по солидарна към членките си. Въпросът е ние да си свършим работата и да докажем, че сме способни да продължим като пълноправна членка“, заяви Румен Гълъбинов по повод кандидатстването на страната ни в ERM II.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още