Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Да очакваме ли намаляване на безработицата с отхлабването на мерките?

Може да се стигне до 10% бeзрaбoтицa при втoрa вълнa нa вируca, смята икономистът Румен Гълъбинов

Да очакваме ли намаляване на безработицата с отхлабването на мерките?

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

През тези два месеца имаше едно безпрецедентно спиране на икономиката в целия свят. Това е 1/6 от доходите, което ще доведе до 8% спад на годишна база у нас. Това каза икономистът Румен Гълъбинов в сутрешния блок на БТВ. Според него предстои безработицата да намалее след отхлабване на мерките.

Още по темата

„Имаше отрасли, които продължиха дейност – на услугите, земеделието. Има и такива, които спряха - като заведенията“, напомни той.

Според Гълъбинов трябва да има безвъзмездна помощ, за да получат средства и тези, които не покриват критериите за заеми.

Той е на мнение, че в страната ни липсват компенсаторни мерки

„Безвъзмездна, защото голяма част от предложените от държавата решения са под формата на кредити, и безезусловна, - не всеки може да се класира за предлаганата помощ“, посочи икономистът и заяви, че се загуби месец, докато се дискутираше какви да са мерките и как да се приложат, включително и по схемата 60 на 40.

„Не се получи в първия момент едно снабдяване по-масирано на хората с пари от гледна точка на обезщетяването им на причинените неудобства“, потвърди Гълъбинов.

Икономистът прогнозира, че следващият месец няма де е „рестарт“ на икономиката, а по-скоро междинна фаза и смята, че по всяка вероятност България ще премине 3% бюджетен дефицит.

При втора вълна от вируса той пресметна, че безработицата ще прескочи прага от 10% безработни.

„В София и Пловдив безработицата винаги е била ниска, но в определени градове тя надхвърли тези проценти“, коментира Гълъбинов.

Той обаче твърди, че ще се отворят нови работни места.

Според вътрешни анализи спадът на БВП на годишна база е около 8%, въпреки че Европейската комисия прогнозираше 7,2%.

„Еврозоната би трябвало да е още по солидарна към членките си. Въпросът е ние да си свършим работата и да докажем, че сме способни да продължим като пълноправна членка“, заяви Румен Гълъбинов по повод кандидатстването на страната ни в ERM II.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Болниците - относително готови за пандемията