IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делът на цигарите без бандерол у нас продължава да намалява

Постъпленията от акциз от тютюневи изделия за 2020 г. възлизат на 2,8 млрд. лв., което е рекордно ниво за последните години

15:37 | 28.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Към края на първото тримесечие на годината 1,8% от цигарите на българския пазар са били без бандерол. Това показват резултатите от проучване на база празни кутии, изготвено от 5-те компании от „Инициативата срещу незаконната търговия“*.

Това е с 0,7 процентни пункта по-ниско от последното тримесечие на 2020 г., а в сравнение със същия период на 2020 г. нивото се запазва същото.

С тези данни България продължава да държи изключително ниски нива на нелегална търговия с цигари, което показва, че институциите са постигнали устойчив успех в борбата срещу контрабандата, посочват тютюневите компании от „Инициативата срещу незаконната търговия“.

ц0 ц0

Постъпленията от акциз от тютюневи изделия за 2020 г. представляват 52% от общите постъпления от акцизи от всички акцизни стоки и са възлизат на 2,8 млрд. лв., което е рекордно ниво за последните години.

Опаковките на цигари без български акцизен бандерол, събрани и анализирани в рамките на изследването през 1-вото тримесечие, показват сравнима с предишните периоди тенденция – сред тях са опаковки, обозначени за безмитна търговия, или с неизвестни марки от типа illicit whites (марки без аналог на легалния пазар, които са създадени единствено с цел незаконно разпространение) и фалшификати на известни международни марки.

Запазва се и тенденцията едни и същи марки да остават водещи по дял на незаконния пазар. По-голямата част от продуктите, фалшифициращи известни световни марки, имитират опаковки, предлагани на гръцкия пазар – със здравни предупреждения на гръцки език, става ясно от доклада към проучването.

Стара Загора и Габрово са градовете с нулево ниво на потребление на незаконни цигари, докато в Асеновград, Пазарджик, Перник, Пловдив и Благоевград делът на цигарите без бандерол е над средното за страната, което заслужава внимание от страна на контролните органи.

ц2 ц2

Според компаниите в бранша сътрудничеството между държавата и бизнеса продължава да показва положителни резултати. Предвидимостта на законовата рамка, консултациите с индустрията и балансираните регулации са доказано ефективни фактори за запазване на стабилността на бизнес средата, защита на държавните приходи и постигане на положителните резултати в борбата с контрабандата, коментират още компаниите от „Инициативата срещу незаконната търговия“.

*“Инициатива срещу незаконната търговия“ стартира през 2010 г. В нея участват Бритиш Американ Табако Трейдинг България ЕООД, Булгартабак Холдинг АД, Джапан Табако Интернешънъл България ЕООД, Импириъл Табако България ЕООД и Филип Морис България ЕООД. Основна цел на инициативата е да подпомага правоприлагащите органи в България в борбата срещу незаконната търговия с цигари чрез обмен на данни и други дейности.

Проучването се възлага на независима изследователска агенция от 5-те тютюневи компании и се осъществява ежегодно за последните 10 години по метода на анализ на празни опаковки от цигари, събирани в 20 големи града на страната с над 47% от населението в България. В допълнение незаконното потребление се измерва и в някои по-малки градове, резултатите за които също се представят отделно за  всеки от тях. В резултат на диалога между компаниите, Министерството на финансите и Агенция Митници се планират и допълнителни съвместни инициативи, свързани с борбата с незаконната търговия с тютюневи изделия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още