Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

До края на годината се очаква доставка на детски ваксини срещу Covid

Към момента няма общи насоки за това кои деца могат да бъдат имунизирани, каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата

До края на годината се очаква доставка на детски ваксини срещу Covid

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Очаква се днес Европейската комисия (ЕК) да публикува българския превод на кратката характеристика на детската ваксина срещу коронавируса, което вече дава възможност да бъде прилагана у нас. Това каза по БНТ Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарства (ИАЛ).

ЕК е постигнала споразумение с компанията производител след 13 декември да бъдат извършвани доставки, тъй като педиатричната ваксина е в различна опаковка от тази за деца над 12 години - дозата е три пъти по-малка, обясни Кирилов.

В момента здравното министерство провежда разговори с компанията производител за условията на доставка у нас. Ваксината за деца отново ще бъде двудозова, с 21 дни интервал между двете дози. Към момента няма по-различни препоръки за прилагането на ваксината. В следващите седмици експертните съвети ще предоставят допълнителна информация, но към момента няма общи насоки за това кои деца могат да бъдат имунизирани. 

В следващите дни ще има по-детайлна информация за количествата ваксини, които се очаква да бъдат доставени. Възможно е до края на годината да дойдат у нас. Има информация от ЕС, че е ускорена доставката, допълни Богдан Кирилов. 

Още по темата

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарства потвърди, че има достатъчно количества ваксини в България. Близо 430 000 ваксини на Janssen са поставени от началото на годината, но ваксината на Pfizer е най-желана, от нея са приложени 2 070 000 дози.

Постоянно се случва да се бракуват ваксини - до момента те са 210 000 дози, основно от ваксината на Astra Zeneca, като предстои да бъдат унищожени още, допълни още Кирилов.

106 000 са поставените бустерни дози, основно от ваксината на Pfizer. Той напомни, че препоръката е за поставяне на бустер с РНК ваксина, независимо от използваната преди това вид ваксина. Бустерната доза се поставя след шестия месец, допълни той.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 1 месец
"Към момента няма общи насоки за това кои деца могат да бъдат имунизирани"Важното е да са имунизирани на 100%...нищо че горе долу на 40 000 деца само 5 (0,01%)дават положителна проба (което може да е и отклонение на самия тест), нямат симптоми, няма *** даже...не знаят и главата дали ги боли. Важното е стратегия да има и да се имунизираме. Кой ти търси смисъл в нещо днешно време..

Още от Икономика и политика
Lidea е в топ 10 в света при производството и дистрибуцията на семена