IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК е одобрила два участъка от "Струма" и тунела "Железница"

Брюксел отпуска 628 млн. лева от Кохезионния фонд за строителството

16:54 | 09.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията</em></p>

Снимка: Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Европейската комисия (ЕК) е одобрила проекта за изграждане на 40 км от автомагистрала "Струма" в участъците Благоевград - Крупник, Кресна - Сандански и тунел "Железница", съобщават от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Общата стойност на отпуснатите средства от Кохезионния фонд на ЕС е 628 млн. лева. Националното съфинансиране е в размер на 111 млн. лева.

Строителството на Лот 3.1 "Благоевград - Крупник" започна на 31 август 2017 г. и в момента е в начален етап на изпълнение. На 20 септември 2016 г. започнаха строителните дейности на Лот 3.3 "Кресна - Сандански" и физическият напредък на обекта скоро ще достигне 50 процента, посочват от Министерството.

В момента се провежда обществената поръчка за изграждането на тунел "Железница" с прогнозна стойност 250 млн. лева. Участъкът е разделен на три лота, а срокът за изпълнението е редуциран на 3 години.

С друго решение от днес Комисията е одобрила и предложеното от българска страна изменение на оперативната програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020. С промените се прецизира обхватът на жп проектите, заложени за финансиране по програмата.

Отпадат жп участъци, за които вече има осигурено финансиране от Механизма за Свързана Европа. Това са жп отсечките Волуяк - София - Елин Пелин, Костенец - Септември и жп възел Пловдив.

Предвижда се разширение на обхвата на проекта за подготовка на жп линията Радомир - Гюешево с цел окрупняване на проекта по цялото направление от София до границата с Македония.

Изменен е също и проектът за реконструкция на гарови комплекси по основната TEN-T мрежа, като жп гара Чирпан се заменя от жп гара Карнобат. В проекта за модернизация са включени още жп гарите Стара Загора, Нова Загора, Казичене, Искър и Подуяне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още