Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Емил Димитров: Екоминистерството е предупредило за опасност от наводнения

Националният щаб, сформиран на 12 януари, е длъжен да създаде организация за контрол на бедствието, посочва министърът в отговор на въпрос на депутат

Емил Димитров: Екоминистерството е предупредило за опасност от наводнения

Снимка: БГНЕС

Министерството на околната среда и водите е предупредило за наводненията, вкл. са изпратени предупреждения до Гърция и Турция за покачването на нивото на Марица, Арда и Струма.

Това става ясно от отговор на министъра на околната среда и водите Емил Димитров на въпрос на депутата Ахмед Ахмедов от ДПС. Текстовете са публикувани на сайта на Народното събрание.

Депутатът пита ведомството какво е направило за по-добрата координация между МВР и Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" по време на бедствието, засегнало на практика цялата страна след 10 януари. Няколко общини обявиха бедствено положение, на места имаше и евакуирани хора, както и свлачища. 

Ахмедов подчертава в обосновката на въпроса си, че екоминистерството има отговорности за превенцията на наводнения. В отговора си Димитров обаче на практика прехвърля отговорността към МВР и Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Още по темата

На 7 януари Министерството на околната среда и водите е предупредило МВР, Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и областните управители за очаквани значителни валежи в Западна България на 9 и 10 януари и за опасно покачване на реките във водосбора на р. Огоста, в средните и долните части от водосбора на р. Искър (северно от София), във водосбора на р. Янтра и на р. Струма – основната река, както и малките и притоци след Перник, Дупница, Сандански, вижда се от публикувания отговор.

На 8 януари от ведомството е отправено предупреждение за водосборите на р. Луда Камчия и р. Двойница (обл. Бургас), средната част на р. Места и долната част на водосбора на р. Тунджа.

Емил Димитров припомня, че на 12 януари по заповед на премиера беше създаден национален щаб, в който влизат представители на 7 министерства, вкл. на околната среда, на земеделието заради наводнените ниви, на регионалното развитие, на вътрешните работи, Националния институт по метеорология и хидрология и Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

По думите на Димитров задължение на щаба е да създаде организация за контрол на бедствието.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Атанас Семов: Представата за нормалност в България не съвпада с тази на Европа