Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Галъп: 59% от българите имат доверие на Европейския съюз

Българската армия е с най-високо доверие от поне десетилетие насам - 53% споделят това, отчита социологически обзор

Галъп: 59% от българите имат доверие на Европейския съюз

Снимка: Bloomberg

Публичният образ на Европейския съюз е най-добър в очите на българите сред „външните“ авторитети, а на армията – сред „вътрешните“. В последните месеци няма съществени промени в доверието към тези институции, единствено армията повишава доверие. Изводите са от традиционния социологически обзор на „Галъп интернешънъл болкан“ в края на всеки политически сезон.

Доверието в обобщения образ на Европейския съюз остава без промяна и през този политически сезон – при последното измерване преди месец 59% имат доверие, а 30% нямат. Останалите се колебаят.

Българският еврокомисар Мария Габриел се ползва с доверие от 22% сред българите и недоверие – 45%. Това я прави част от по-скоро одобряваните български политически фигури на фона на много други.

По-нюансирано, по традиция е отношението към НАТО - 32% имат доверие, а 50% нямат. Това обаче също е нелош атестат на фона на отношението на българите към различни авторитети. На фона на институции като парламента, например, НАТО остава осезаемо по-харесвано, отчитат социолозите.

Българската армия при премерването през този месец е с най-високо от поне десетилетие насам доверие. 53% споделят доверие, а 30% - недоверие. Останалите сe колебаят. В последните няколко години тази тенденция остава стабилна, а в последния месец като че ли се вижда най-сериозното „отваряне на ножицата“ в посока доверие. Така армията остава и една от институциите с най-високо доверие сред вътрешните институции въобще, е коментарът в анализа.

По-различно е отношението към полицията. Доверие и недоверие в този случай продължават да се движат в сходни нива. Данните са и преди пиковата фаза на протестите, когато се наблюдаваха смущаващи полицейски действия.

Специфичен обществен авторитет е и фигурата на омбудсмана. Диана Ковачева обаче тепърва утвърждава своята разпознаваемост и затова е рано за изводи по отношение на общественото мнение за тази институция.

Няма скорошни щети по публичния образ на Църквата – 46% ѝ се доверяват, а 32% - не. Разбира се, доверието в Църквата е различно от самата вяра и е отражение и на светския образ на институцията. По традиция у нас на Църквата се гледа по-скоро с добро око, но редица скандали или наслоявания от миналото често помрачават този образ.

Данните са базирани на ежемесечната независима изследователска програма „Политически и икономически индекс“ на „Галъп интернешънъл“. Последните две вълни на изследване са съответно между 2 и 10 юли 2020 г. (сред 806 пълнолетни българи) и между 4 и 12 юни (сред 809 пълнолетни българи). Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Е... най-традиционния въпрос липсва - "Имате ли доверие в Русия и във вещото ръководство на другаря Путин?" ... що за изследване!

Още от Икономика и политика
ВиК холдингът ще погаси дълговете на дружествата в Добрич и Шумен