IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грешка ли е разкриването на COVID отделения във всички болници?

Завръщането на учениците в клас е много рисковано, каза зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести

10:39 | 23.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Ще бъде много трудно да се създадат "чисти" от коронавирус болници, тъй като заразен пациент може да позитивира впоследствие. Това заяви пред bTV зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. По нейни думи е невъзможно да се предвиди кой с кого е бил контактен.

Следваща стъпка на здравните власти е за определяне на "чисти болници", които да бъдат за пациенти с различни заболявания. Всички останали лечебни заведения ще бъдат само за болни от COVD-19. 

Проф. Христова обясни, че в момента много от отделенията имат COVID болни, има и преходни такива, където пациент да изчака, докато е ясно какво е неговото състояние. 

Зам.-директорът на НЦЗПБ подчерта, че освен задължителните мерки хората трябва да са отговорни и ако проявят симптоми, незабавно да се самоизолират и да потърсят лекарска помощ.

По нейни думи разпространението на COVID-19 е такова, че останалите вируси имат много малък дял. Когато не се чувствате добре, шансът да бъде коронавирус, е много голям, изтъкна тя и напомни, че сме длъжни да мислим и за останалите хора.

Христова предупреди, че се влиза в сезона на грипа и той няма да ни подмине. "Голямата надежда е грипът да има по-малко случаи тази година, защото мерките, които се взимат за коронавируса, ще помогнат и за грипа", заяви тя. Според нея не е невъзможно пациент да се зарази едновременно с грип и с COVID-19.

Завръщането на учениците в клас е много рисковано, каза още зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

"Който си учи, ще си учи и онлайн. Това няма да доведе до повишаване на успеваемостта. И както по време на грипна епидемия спирахме учениците, така трябва да го използваме и сега това спиране", каза тя по bTV.

Според нея няколко са причините България да се качи на челните позиции по смъртност от COVID-19 в ЕС. 
Тя обясни, че за негативната статистика е повлияла теорията, че няма вирус и маски не са необходими.

Според бившия здравен министър д-р Мими Виткова решението за разкриването на COVID отделения във всички болници е основна грешка.

„Тепърва, когато отмине пандемията, ще бъдем малко по-категорични в изводите, които ще направим. А именно – дали краткият локдаун не е по-ефективен, отколкото „влаченето” в половинчати мерки, когато можем да получим две в едно – висока смъртност и икономически последствия”, заяви Виткова по Нова телевизия.

Изтичането на кадри също е голям проблем, каза Виткова. „Проблемът не е настоящ. В момента търпим последствията от 20-годишното пасивно наблюдение на системата”, категорична е тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още