IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кунчев: Ако не спазваме мерките, въвеждаме по-строги

Ситуацията в страната е сложна. Мерките, които предприехме, не получават нужната подкрепа, каза здравният министър Костадин Ангелов

11:22 | 19.11.20 г. 15
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

„Намираме се в ситуация, в която трябва да вземем много важно решение. Или като общество осъзнаваме тежестта и спазваме мерките, каквито са, или преминаваме към нови, значително по-строги мерки, каквито има в почти цяла Европа“. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на редовния брифинг във връзка с разпространението на коронавируса у нас. По думите му в противен случай ще има повече заразени и повече смъртни случаи.

"Ситуацията в страната е сложна. Мерките, които предприехме, не получават нужната подкрепа от гражданите. Все още се ширят становища, че няма такъв вирус или че ние влияем отрицателно върху свободата и правата на хората", коментира министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Министърът обобщи данните за коронавируса у нас, като посочи, че 3938 са новодиагностицираните с COVID-19 у нас през последните 24 часа при направени 9949 PCR теста. Към момента 5629 пациенти с доказана коронавирусна инфекция са настанени в болници. От тях 313 се намират в интензивни отделения.

Националната информационна система показва, че медицинските служители с потвърден COVID-19 у нас са общо 4330. Новите случаи, регистрирани през изминалите 24 часа, са 137.

Най-голям натиск върху здравната система има в Благоевград, Бургас, Варна, Габрово, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, Русе, Търговище и Шумен. От леглата за интензивно лечение най-големият процент на заетост на леглата е в Плевен и Разград, каза още Ангелов.

В България заболеваемостта вече е 658 на 100 хиляди души. Това поставя страната ни на 13-то място в Европейския съюз и на 2-ро място на Балканите. По смъртност се нареждаме на 3-то място в ЕС и на второ на Балканите, коментира Ангел Кунчев.

"Ние сме във война и трябва да спасим колкото се може повече граждани с мерките, които са възможни. Всички трябва да проявим разбиране, че тези мерки са наложителни и са важни", каза още министърът.

Ангел Кунчев каза още, че всички показатели, които следят разпространението на заразата у нас, сочат, че продължаваме да се движим нагоре, заболеваемостта продължава да расте, а след нея и смъртността.

Министърът на здравеопазването коментира и трагичния случай в Пловдив, при който двама мъже с коронавирус починаха, след като чакаха над половин час пред Университетската болница. Костадин Ангелов коментира, че не може да оправдае случилото се по никакъв начин. По данни, които имам, знам, че лекарите и сестрите в клиниката са били достатъчно, били са си по местата и са работили с други пациенти, каза той.

Ангелов коментира и състоянието на здравната система. По думите му системата се справя, но ако се продължи с неспазването на мерките, България ще загуби медиците си. Той апелира към всички да подкрепят здравната система и лекарите, а случая в Пловдив определи като връх на айсберга.

"Случват се такива неща, защото здравната система е нереформирана. Сега обаче не е моментът за реформи. Те започнаха преди 20 години, но не завършиха. И до какво доведоха? До това, което виждаме в момента. Личните лекари са еднолични търговци, така е по закон. Здравният министър не може да ги управлява. Лекарите в ДКЦ-тата са подчинени на кмета. Само уникалният синхрон ни помага в случващото се", обясни ситуацията министърът. 

"Обстановката в София е сложна, но не е на ниво, в което да сме безпомощни. Болниците вече са подготвени и заредени", заяви директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. И призова за стриктно спазване на мерките. Нека обществото бъде отговорно към себе си и към нас, призова проф. Балтов.

Здравният министър обясни и как работи системата за PCR тестовете.

Когато пациент направи антигенен тест пред лечебното заведение, той има въможност да си направи PCR в болницата, който е безплатен. Има право да го направи, но не е длъжен. Много хора си правят антигенни, които са позитивни, но не си правят PCR. Правят го, за да не се ограничи тяхното придвижване в обществото и да не се карантинират, поясни той.

Очаква се да бъде подписан анекс към Националния рамков договор до дни, което да позволи личните лекари да могат да издават направления за PCR тестове, които да нямат лимит.

За антигенните тестве здравният министър съобщи, че са поръчани към момента 70 хиляди, очаква се поръчка на още над 1 милион, които ще бъдат разпрозтранени по аптеките за гражданите.

Във връзка със "зелените коридори" за пазаруване за възрастните хора министърът коментира, че е изненадан от негативните коментари. Предстои ново прецизиране на тази заповед, каза той.

Кметът на София Йорданка Фандъкова, която също участва в брифинга, каза, че грижата й е да не се оставят хората без лечение. По думите й мерките на обществените места в София се спазват като цяло. Според нея по никакъв начин не трябва да се отслабват мерките в София към момента и към края на годината.

В половината поликлиники в София вече има COVID кабинети, каза кметът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 3 години
и като си отишъл в чужбина да не си станал по умен? за тиквата ще гласуваш, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 3 години
Само уникалният синхрон ни помага в случващото се", обясни ситуацията министърът. ...И ИЗЛЪГА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
добре че сте в чужбина ...не се връщайте .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 4
penman
преди 3 години
Само *** може да направи такъв коментар, но като гледам какви *** коментират тук, не се изненадвам за положението в България. Явно по-интелигентните и умните сме се изнесли в чужбина, където обществото е доста по-дисциплинирано, въпреки *** от последните години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 2
driverf1
преди 3 години
"Националната информационна система показва, че медицинските служители с потвърден COVID-19 у нас са общо 4330. Новите случаи, регистрирани през изминалите 24 часа, са 137."Като зная какви мерки взимат медицинските лица (става въпрос за поставяне на маска,очила,шлем,манти за еднократна употреба,престилка,два чифта ръкавици,калцуни два броя и после реда на свалянето им),явно този вирус преодолява всичките тези прегради и пак заразява.....или заразяването на медиците е проявена немърливост.....Та ако вируса преодолява всичките тези защитни средства,то спасение НЯМА.....Здравния министър няма друго какво да мисли а по най бърз начин да нареди да се изградят колкото се може повече полеви болници и да се чакат заразените.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 3
wag1111
преди 3 години
Стига с тия тъпотии. С мерки или без всеки, ще го прекара. С тия глупости за маските по цял ден може да си нанесете сериозна щета на дробовете само (БРОНХИТ). Може би целта е такава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
abdul
преди 3 години
това е проблем само за едните. А те нямат думата, никога не са я имали и никога няма да я имат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Че винаги една част от населението обира калая за сметка на останалите, които скатават. Случайно или не, те винаги са и с по-големи претенции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
abdul
преди 3 години
Щом работи къв е проблема?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Това е малко като пенсионната ни система - половината не плащат вноски, дай да вдигнем вноските на плащащите, вместо да накараме и останалите да го правят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още