IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е оценката на партиите за резултатите от местния вот

Може ли ГЕРБ да надмине представянето си от изборите през 2015 година?

10:59 | 28.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Резултатите от местния вот може да надминат дори победата на ГЕРБ през 2015 г. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ депутатът от най-голямата управляваща партия Спас Гърневски.

ГЕРБ постигна безапелационна победа на тези избори с изключително сериозен резултат. Гръбнакът на амбициите на БСП за предсрочно идване на власт ще бъде пречупен“, категоричен е Гърневски. Според него „като не е станало този път, ще стане следващата неделя“. Така той коментира отиването на балотаж на кандидата на партията за столичен кмет Йорданка Фандъкова.

„Не бързаме да се радваме предварително, тъй като това е първи тур на изборите. Видях най-различни сравнения. На тези избори, на първи тур, побеждаваме в 90 общини, през 2015 година победихме в 65 общини”. Това заяви Тома Биков от ГЕРБ в студиото на Нова телевизия. Според него важният извод за София е, че партията ще има има два пъти повече общински съветници. „Ние ясно казваме, че ще управляваме с нашите общински съветници. Ако нямаме пълно мнозинство, ще търсим подкрепа от общинските съветници на ВМРО и "Демократична България" и всички, с които можем да постигнем общи цели", каза Биков.

„Хората с десни убеждения в София ще подкрепят госпожа Фандъкова, а хората с леви убеждения, ще подкрепят госпожа Манолова, независимо от това как са гласували на първи тур", посочи още той.

БСП също са доволни от представянето си. „В последните три избора БСП постига ръст във всяко едно отношение. На президентските избори – избран президент. На парламентарни избори – два пъти е увеличена парламентарната група. На европейските избори – единствената партия, която увеличава броя на депутатите си. Стигнахме до местните избори, където към момента БСП печели в 34 общини на първи тур, в над 50 общини отива на балотаж.  В предишните местни избори БСП беше с нула областни градове на балотаж. В момента са 9 сигурни. Има тенденция за още няколко града”, коментира пред Нова телевизия Георги Свиленски от БСП.

„Предполагам, че ще имаме 6 областни кметове, добави той. Гледаме спокойно и разумно на ситуацията“, каза от своя страна червеният депутат Драгомир Стойнев в ефира на bTV. На зададения задочно въпрос от премиера Борисов защо левицата иска субсидии, а няма излъчени кандидати за местния вот и че Манолова се е явила на „зелен фон”, Стойнев посочи, че субсидии има във всяка една европейска държава и това е най-добрата формула политическите партии да бъдат откъснати от бизнес кръговете. „За съжаление ГЕРБ не възприеха този модел и още тогава заявихме, че страната върви към диктатура и сервилничене на властта, за да получава средства. Ние се противопоставяме на това и затова търсим гражданска енергия и партийна подкрепа”, каза Стойнев.

Борис Бонев, кандидат за кмет на София, издигнат от „Спаси София“ и който със сигурност ще влезе в Столичния общински съвет пък призова опонентите си да не търсят врагове, където ги няма. Повод за коментара му са спекулациите, че се е кандидатирал, за да отнеме гласове от кандидата на „Демократична България” Борислав Игнатов и после да прелее гласове на Мая Манолова, която е подкрепена от БСП.

„Ние сме се появили преди 10 години. Ние бяхме сред хората на улицата. От удобството на студиата и интернет избори не се печелят. За съжаление законодателството възпрепятства гражданските листи за общински съвет, можеше да имаме 5-6 съветници“, коментира Бонев. Според него на втория тур на изборите за кмет на София – между Йораднака Фандъкова и мая Манолова, софиянци ще са изправени пред трудно решение. Той призова хората да гласуват по съвест. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още