IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв е прочитът на живота на Балканите в нов български фантастичен роман?

В реалността има голямо разделение при получаване на образование в дългосрочен план, коментира една от темите, засегната в романа „Едно“, Боян Бенев

14:48 | 29.11.21 г. 1
Какъв е прочитът на живота на Балканите в нов български фантастичен роман?

"В романа върви една важна нишка за образованието и каква е неговата цел. В романа образователната стратегия се изгражда на глобален принцип и всеки получава подходящо, абсолютно достъпно за всеки образование. Има кампуси в целия свят, които осигуряват образование по различни дисциплини и младите хора могат да циркулират в цял свят и да учат това, което искат“, посочи писателят, който рисува сюрреалистичен вариант на живота на Балканите.

Той подчерта, че в съвременната реалност теоретично всеки има достъп до всеки вид образование, но на практика има голяма разлика къде живееш – в коя държава, кой град и дори кой квартал.

„Това рефлектира в едно голямо разделение, погледнато в дългосрочен план", посочи Боян Бенев.

Според него развитието както на технологично, така и на социално ниво е много напреднало.

Няма такова голямо разделение между хората и фокусът е върху социалните отношения, поясни Бенев. Той посочи, че вдъхновение получава от идея, която не може да разкрие, но загатна, че става дума за първата мисия на човечеството към Луната, „но в един свят много по-различен свят от нашия“.

Писателят обясни, че през последните десет години пътува много и „индивидуални ситуации в Азия, Южна Африка, Средния Изток" го вдъхновяват за конкретни образи и сцени.

Той е убеден, че за първи роман е особено важно да се базира на нещо реално.

"Научната фантастика е много специфичен жанр и винаги много съм го обичал, още от времето, когато филмите на тази тема не се вземаха много насериозно за разлика от съвременните епични продукции", каза Бенев.

Според него в България няма много такива книги, но смята, че е хубаво за въображението и „човек да мечтае“.

Като предприемач, който помага на проекти на инженери от развиващи се държави да превърнат теоретичната си прототипна работа в нещо комерсиално и устойчиво, Боян Бенев обясни, че работата му е много интензивна в конкретни периоди.

На въпроса "какъв е пътят от предприемачеството към писателя" авторът отговори, че получава много коментари, в които хората се питат "що за предприемач има време за писане на романи" и той самият "се чуди, защото наистина писането на роман отнема много време".

Бенев сподели, че възнамерява да започне световното разпространение на романа си с навлизане на "местни пазари, на малки нишови пазари, като ще бъде нает местен писател, местен преводач и художник", които да направят свой собствен прочит на романа. Началото ще е в Колумбия.

Как пандемията повлия на дейността на предприемача? Как трансформацията на живата комуникация с клиентите в дигитална се е отразила на бизнеса? Колко важна е връзката с читателите и представянето на една книга "на живо"? Има ли своите плюсове ситуация, в която преди официалното представяне на дадена книга, тя вече се е срещнала с читателите на пазара? Защо всеки, който е пропуснал да използва литературен агент и сътрудничество с издателство при издаването на собствена книга, храни дълбоко уважение към работата им? Могат ли преживените трудности по лансирането на първи литературен проект да те амбицират да издаваш и следващите си книги сам?  Защо все още няма премиера на книгата?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 2 години
ууу, тоя мяза на Импа, но с по гъста ливада и някак си по мъжествен! :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още