IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Българското вето за Скопие обслужва евроскептиците

Как точно защитихме с позицията си историята и идентичността на България, попита бившият външен министър

10:59 | 20.11.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Ветото на България върху старта на преговорите на Република Северна Македония за членство в Европейския съюз е в полза на тези, които са против ЕС и които търгуват с българско гражданство и паспорти за македонци в София. Това каза бившият министър на външните работи и бивш евродепутат Ивайло Калфин в ефира на bTV.

„Не мисля, че защитаваме българската история с позицията си за Северна Македония. България трябва да сложи няколко изпълними точки и да постави срок”, заяви още той.

Според него не е редно, че съгласно Договора за добросъседство историци и експерти са оставени да решават политически спорове. „България трябва да бъде активна, да сложи няколко изпълними точки и да постави срок и да каже: „Ние искаме да се случи първо, второ и трето, за да има някакъв резултат“, смята Калфин. 

По думите му България трябва по-ясно да конкретизира това, което иска Северна Македония да изпълни.

„Aз дoкaтo бях външeн миниcтър, мoжe би бях първият, кoйтo кaзa, чe пoдкрeпямe Мaкeдoния, нo бeз дa пoзвoлявaмe крaжби oт иcтoриятa нa Бългaрия и oт нaшaтa идeнтичнocт, бeз дa имaмe прoблeми c тяхнaтa. Oттoгaвa минaхa 15 гoдини. Прeди 3 гoдини пoдпиcaхмe дoгoвoр и eдвa ceгa зaбeлязaхмe, чe тoзи дoгoвoр e нeдocтaтъчeн, нe ce изпълнявa и т.н. Упрaвлeниeтo нa Зoрaн Зaeв и тoзи прoзoрeц, кoйтo имa Ceвeрнa Мaкeдoния дa влeзe в eврoaтлaнтичecкитe и eврoпeйcкитe cтруктури, прeдпoлaгaшe ниe мнoгo яcнo дa пocтaвим изиcквaниятa нa Бългaрия и тe дa ca рaзбирaeми и дa рeшим въпрoca cи“, обясни Кaлфин.

Той риторично попита какво точно е защитила България с това вето. „Ние преговори ще водим много дълго и по различни теми с нашите съседи. Въпросът е, че ние имаме интерес те да вървят по един път, който за нас е важен - хората да пътуват и търгуват и да има близки контакти между двете държави. В момента се случва точно обратното“, уточни бившият външен министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 3 години
Абе Калъфин, нали сме българи бре ... кво ненормално виждаш в това българин да прееебе българин ? Чудя ви се на акъла, все едно се случва за първи път!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
evtimvz
преди 3 години
Калфин, това са общи приказки. България трябвало да постави разумни искания със срокове. Ха напиши ги, бе, писател. Например, Гоци Делчев - макеедонец. Ама не смееш, щото си въздух.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още