Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Китай може да ни дари още маски, както и защитни медицински средства

Китайската страна възнамерява да отпусне помощ и по линия на ЕК, от която също ще може да се възползва България

Китай може да ни дари още маски, както и защитни медицински средства

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с премиера на Китай Ли Къцян по повод пандемията от коронавирус. Двамата обсъдиха усилията, които всяка една от двете държави полага, за да ограничи разпространението на COVID-19.

Ли Къцян отчита, че за България коронавирусът е голямо предизвикателство и изрази готовността на Китай да предостави помощ на нашата страна под формата на дарение на маски, очила, ръкавици и други защитни средства.

Борисов благодари на Ли Къцян и на Правителството на Китайската Народна Република за тяхната инициатива за държавно дарение, както и за вече направеното дарение от 12 000 маски за еднократна употреба и 2000 специални маски, за България от правителството на Провинция Дзянси и от Асоциацията за икономическо и техническо сътрудничество Китай-Европа. 

Още по темата

Китай възнамерява да отпусне и по линия на Европейската комисия подобен вид помощ, от която България също ще може да се възползва като държава член на ЕС. Китайският премиер също така изрази готовност да окаже съдействие на България за установяване на контакт с китайски фирми-производители на защитни средства и респиратори, за да може чрез министерствата на икономиката и търговията на двете страни България да закупува необходимите бройки.

Премиерът на Китай отбеляза, че предприетите мерки в страната му вече дават резултати, но по думите му все още не е постигната победа над коронавируса и е необходимо борбата да продължи, като държавите взаимно си помагат. Китайският премиер изрази увереност, че светът ще се справи и ще успее да преодолее пандемията.

Премиерът Борисов поздрави Китай за ефективните мерки за поставянето на епидемията от коронавируса под контрол.

Китай за пореден път доказва високото ниво на приятелските си и дипломатически отношения с България, изтъкна Борисов. Българският министър-председател отбеляза, че цени високо заявената от китайска страна готовност за подкрепа на международната общност в борбата с епидемията.

Борисов благодари за помощта на китайските власти за извеждането на двама български граждани от Ухан с полет на Франция в началото на месец февруари и за грижите, полагани от китайска страна за останалият в Ухан български студент. 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
ВиК холдингът ще погаси дълговете на дружествата в Добрич и Шумен