IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Константинов: Проблем е обучението на изборните комисии за местния вот

Изборната ни система не може да бъде хакната, защото не работи в мрежа, смята председателят на "Информационно обслужване"

10:57 | 18.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Българската изборна система е една от малкото в света, които не могат да се хакнат, защото не работи в мрежа. И това не е случайност. Това коментира проф. Михаил Константинов, председател на "Информационно обслужване", в студиото на Bulgaria ON AIR по повод подготовката за местните избори – кметските, които са едни от най-сложните за провеждане. Той напомни, че в големите градове хората ще правят повече от един избор.

"Подготовката върви нормално. Основен проблем при обработката на изборните резултати е обучението на изборните комисии. За съжаление не всички от тях са добре подготвени", посочи проф. Константинов.

Той обаче е на мнение, че е добре във всяка секционна комисия да има по двама-трима, които вече са участвали в изборни комисии.

Проф. Константинов предупреди: „Гарантирам катастрофа навсякъде, където всички хора са нови”.

Според него дори членовете на изборните комисии да са добре обрзовани, няма гаранция, че ще се справят  добре заради специфичната дейност.

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала на Вulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още