IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наруши ли конкуренцията доставката на лекарства за разреждане на кръвта?

Министерството на здравеопазването и търговците на едро определиха кои аптеки да получат медикаментите, посочи Антон Вълев от Националната аптечна камара

21:50 | 13.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Не малко от пациентите, които имат нужда от медикаменти за разреждане на кръвта, в момента страдат поради изтеглянето им от аптечната мрежа за лечение пациенти с Covid. Но Министерството на здравеопазването въведе един абсолютно неуспешен механизъм на доставка на тези медикаменти и бременните жени се оказаха най-гласовитата група сред пациентите, които се нуждаят от тях. Това заяви Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Алгоритъмът за доставка на медикаменти за разреждане на кръвта е строго нарушение на конкуренцията. Аптеките, които ще могат да доставят подобни лекарства, са определени от здравното министерсто по много странен начин - търговците на едро, които имат функцията да снабдяват всички аптеки, изведнъж имат пълното право да избират от коя аптека да се снабдят", разкри той и сравни тази мярка с подобна, която е действала между 1975 и 1984 година – във времена на зрелия социализъм.

По думите му аптеките са определени „странно“ от Министерството на здравеопазването от търговците на едро.

Според Антон Вълев освен за възпрепятстване на конкуренция има и нарушен достъп на пациенти.

„Предложихме да има процедура, по която с допълнителен документ да се идентифицира първоприемника на лекарствата и да може пациентът да ги получи във всяка една аптека в страната", коментира той предложението на фармацевтите.

За пациенти нуждаещи се от подобни лекарства е публикувана информация на сайта на Агенцията по лекарствата, която съдържа три списъка с посочените от търговците аптеки.

"Само в тези аптеки, фигуриращи в списъците, бременни жени ще могат да получат тези лекарства, като се изисква от тях да предоставят рецепта и копие от генетичното изследване, с което се потвърждава диагнозата", коментира създалата се ситуация Антон Вълев и напомни, че аптеките ще изпълнят количество на медикаменти максимум до един месец.

Кои пациенти са потърпевши от лошото снабдяване с лекарства за разреждане на кръвта?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още