IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова задължителна здравна застраховка - колко ще плащат и какво ще получат пациентите?

Засега липсва консенсус по предлаганите варианти за промяна на здравноосигурителния модел

10:32 | 13.09.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Обсъждат се няколко варианта за реформа на здравното осигуряване в България - тиражираният широко модел за допълнителни задължителни 12 лева здравна застраховка е само един от вариантите. Друг обсъждан модел е за демонополизация на Здравната каса, който няма да изисква допълнителна вноска.

На 26 септември здравното министерство ще представи официално разработваните модели и ще търси съгласие със съсловните партньори. Междувременно горещата тема отвори редица въпроси, а от коментарите на експрети и заинтересовани страни става ясно, че липсва консенсус по предлаганите варианти.

Председателят на Асоциацията на дружествата за здравно застраховане Мими Виткова посочи пред Bulgaria ON AIR, че в разговор с министъра на здравеопазването е получила уверение, че дискусията със застрахователите ще започне от 25 септември. “На практика те биха могли да се включат в модела на здравно осигуряване, въпросът обаче е по какъв начин", коментира в студиото на "България сутрин" Виткова.

Тя обясни, че на първо място, ако управляващите имат намерения за втора задължителна здравна вноска, трябва да попитат в Конституционния съд при наличието на задължително здравно осигуряване как се вписва задължителната здравна застраховка. След това би било необходимо да пресметнат при 50% лично участие на гражданите в заплащането на здравните услуги в България, задължителната здравна застраховка как се вписва в тези проценти, тъй като те щели непременно да се повишат. 

Здравният икономист Аркади Шарков коментира редица въпроси, които поставя идеята за втората здравна вноска. “Какво ще се случи с всички онези граждани, които държавата следва да осигурява, тъй като и в момента тя не го прави в пълния пакет. Става въпрос за деца, пенсионери, военни, полиция, администрация", посочи той.

"От гледна точка на потребителя би било най-добре изцяло да се премахне монопола на здравната каса, за да може всеки сам да избира къде да внесе основната си здравна осигуровка. Рискът от прилагането на този метод е доста по-малък", посочи председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Припомняме, че подобна теза застъпи вчера и финансовият министър Владислав Горанов, който каза, че за него най-благоприятният вариант е пълна демонополизация на здравната каса и предоставяне на избор за хората дали да внасят цялата си здравна вноска в НЗОК или в частно застрахователно дружество.

По „Нова телевизия“ темата коментираха и д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз, и д-р Иво Петров, национален консултант по кардиология.

„Беше крайно време системата да се промени. Един от най-позитивните моменти, който стана ясен на срещата вчера, е, че министерството открито призна това, което всички знаем – средствата за здравеопазване са недостатъчни”, коментира проф. Иво Петров.

„С около 10 пъти по-малко пари на глава от населението спрямо средното европейско ниво, постигаме един не лош резултат. Системата има нужда от още малко подкрепа. Трябва да се затворят течовете и трябва да има допълнително пари в здравеопазването, но не хаотично и безпринципно, както е в момента”, коментира още проф. Петров.

„Има много недоволство от сега съществуващата система и от нерегламентираните плащания. За мен обаче е притеснителна думата „застраховател”. Застраховател е различно от осигурител”, заяви д-р Иван Маджаров, председател на БЛС. Той отбеляза, че остават открити въпросите със скъпите онколекарства, например, както и с другото скъпоструващо лечение, както и кой определя цената им.

„При многото проблеми, които има в момента, е достатъчно два да решим, но не и да правим грешна стъпка”, коментира д-р Маджаров. Той приветства здравния министър за това, че не тръгва да прави силово закон, а преговаря с всички участници в системата.

Проф. Петров постави и въпроса защо България има най-много болници на глава от населението, а толкова много хора се нуждаят от лечение в чужбина. „Тези болници са неефикасни. Нямаме нужда от много неефикасни болници. Имаме нужда от прибиране на броя на болниците и подобряване на ефективността”, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 12 rate down comment 3
power grid
преди 5 години
Няма по гну..сни бокл...уци от некад....ърните герберски извер...ги.Да припомним какво направоха1.Вдигнаха Гражданската отговорност със 100 кинта2.Вдигнаха тока водата парното и газта3.Вдигнаха данъците на колите и жилищата.4.Вдигнаха здравната осигуровкаИ с парите на нас дето работим ще вдигнат заплатите на техните шуреци балдъци и роднини назначени в държавната администрация на хранилка.А за партиите си уредиха по 12 кинта на глас на година.Ей тия изро..ди ми управляват.Народе спиш ли???Давайте да ги изритаме тия герберски бокл..уци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 5 години
Председателят на Асоциацията на дружествата за здравно застраховане Мими Виткова----Др. Мими виткова която беше здравен министър от кабинета на Жан Виденов :):) да не изпускаме тази важна подробност :):) щото некакси става ясно кой има интерес от поредния грабеж
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
melon
преди 5 години
Територийката и стопанисващата я мафия все се чудят как да засмучат парици от населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
Императорът
преди 5 години
Какво ще се случи с всички онези граждани, които държавата следва да осигурява, тъй като и в момента тя не го прави в пълния пакет. Става въпрос за деца, пенсионери, военни, полиция, администрация", посочи той."Истинският въпрос е докога паpaзитите на държавна хранилка ще цоцат безнаказано от кръвта на все по-малобройните работещи? Откъде накъде шивачката, дето се трепе за 500 лв, ще плаща осигуровките на cвинята в тога, дето взема 5000, за да пуска престъпниците на свобода отново и отново?Това с 12-те лева НЯМА да проработи, защото е актюерски абсурдно - особено при задължителство за застрахователите - които ще бъдат принудени да поемат скъпото лечение на ВЕЧЕ болни - от рачец например - срещу дребни месечни вноски. Тогава управляващите *** такъв филм на ужасите ще видят, че КТБ и Олимпик ще им се видят детска приспивна песничка. Масово паническо оттегляне на чуждите застрахователи от България, нашите ще хлопнат кепенци, защото никой няма да се съласи да го фалират насила за 2-3 месеца само.Ако пък демонополизират НЗОК - реално осигуряващите се хора МАСОВО ще избягат оттам, защото никой няма да е навит да плаща по 100-200 лв месечни вноски, а в замяна да му поемат лечение до 585 лв. Тогава... НЗОК пък ОТКЪДЕ ще взема пари, за да подсигурява лечението на останалите в нея социопapaзити?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
Иван Митев
преди 5 години
В Република България влошаващата се ситуация при здравеопазването е последица от работата на Българската народна банка без защита срещу щети.С допусканата държавна грешка, при всякакви здравни застраховки е невъзможно сполучливо обществено здравеопазване.За устойчив социален просперитет с жизнеспособно обществено здравеопазване е необходима Централна банка със защита срещу щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още