IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НСИ: Само 2,4 млн. души са се преброили електронно

Необходим е по-добър адресен регистър при следващото преброяване, твърди председателят на НСИ Сергей Цветарски

11:25 | 01.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Само 2,403 млн. души са се преброили електронно, което е доста под очакваното. Това коментира пред БНТ председателят на Националния статистически институт (НСИ) Сергей Цветарски.

Той призова хората, които ще бъдат посетени от преброителите, да съдействат и да не пречат на преброяването. Цветарски подчерта, че за гражданите, които отказват да сътрудничат и са агресивни, ще има глоби.

"В началото нашият сайт беше атакуван, което не позволи на хората да достигнат до приложението и да се преброят електронно. В следващите дни хората, които не са се преброили през интернет, ще могат да го направят само чрез преброителите“, каза председателят на НСИ. 

По думите му са взети редица мерки за добро протичане на физическото преброяване - преброителите са снабдени със средства за защита от коронавирус, спазват отстоянието и са проверени за съдебно минало. "Най-добре е хората да намерят контакт с преброителя или да издиктуват кода по телефона", каза още Сергей Цветарски.

Той уточни, че общият брой на населението ще бъде обявено няколко дни след изтичане на самото преброяване, а най-рано през декември ще бъдат налични първите данни от преброяването. Окончателните данни ще са готови в средата на 2022 година. Според него е необходим по-добър адресен регистър при следващото преброяване.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още