IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обмислят мерки за смяна на въглищата с по-екологично гориво

Целта е да се намали замърсяването на въздуха

16:28 | 08.07.15 г.
Обмислят мерки за смяна на въглищата с по-екологично гориво

Експерти в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обмислят мерки за смяна на въглищата с по-екологично гориво. Твърдото отопление се ползва от половината население на страната, но то е основен източник на замърсяване с фини прахови частици (ФПЧ), коментира пред парламентарната комисия по еврофондовете Бойко Малинов, зам.-министър на околната среда.

Заради замърсяването с фини прахови частици в големите градове срещу България има наказателна процедура, която е в напреднала фаза. Пред депутатите Малинов уточни, че тя е за нарушения от периода 2007 – 2010 г.

Той допълни, че МОСВ ще засили контрола в общините след изменение на Закона за чистотата на атмосферния въздух.

Две работни групи са фокусирани върху проучване за замяна на твърдите горива с такива, които при изгарянето отделят по-малко ФПЧ. Те може пак да са твърди горива, но замяната на по-нискокалорични с по-качествени въглища ще намали замърсяването, обясни Малинов пред журналисти.

Той уточни, че другият сериозен източник на замърсяване е транспортът. Големите промишлени замърсители от 11 г. работят с комплексни разрешителни. Отдавна промишлените предприятия са оборудвани с нов тип пречиствателни съоръжения и техните емисии са под контрол, каза зам.-министърът пред комисията.

Той беше категоричен, че България има достатъчно време да реагира и да защити позицията си пред Брюксел.

Проектът за изменение на закона беше подкрепен от депутатите в комисията.

Припомняме, че промените предвиждат повече правомощия за кметовете – например при замърсяване да спират трафика в градовете, но успоредно с това се въвеждат санкции до 5000 лв. персонално за градоначалниците, ако не предприемат мерки срещу замърсяването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още