IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпускат още 15 млн. лв. за реклама на туризма в България

Спадът на туристическите посещения от началото на годината до юли е 1,8%, отчете министърът на туризма Николина Ангелкова

20:31 | 20.09.19 г. 1
<p>
	Николина Ангелкова по време на посещението й в Бургас.&nbsp;<em>Снимка: Пресцентър на министерството на туризма</em></p>

Николина Ангелкова по време на посещението й в Бургас. Снимка: Пресцентър на министерството на туризма

Още 15 милиона лева ще бъдат отпуснати, за да се рекламира туризмът в България. От февруари започваме разработването на механизма за насърчаване на туристопотока.

До две седмици ще бъдат обявени и конкретните условия за самата процедура. Няма да се подпомагат чартъри, а ще се вложат средства за реклама, каза в Бургас министърът на туризма Николина Ангелкова. 

Тя определи като добър летния сезон през 2019 г., като са отчетени ръстове въпреки засилената международна конкуренция, съобщават от пресцентъра на министерствота на туризма. Ангелкова съобщи, че за юни и юли са регистрирани общо над 2,7 млн. визити на чуждестранни туристи у нас и е постигнат ръст от 2% на чуждите туристи, отседнали в места за настаняване с поне 10 легла по Българското Черноморие за трите морски области Добрич, Варна и  Бургас.

"Прогнозите на Министерството на туризма, които обявихме в началото на годината, бяха за спад през летния сезон в рамките на 3% до 6% за входящ туризъм за цялата страна, надявам се окончателните данни да потвърдят, че ще е в долната граница", посочи още тя. От началото на годината до юли общият брой туристически посещения е над 5,1 млн., а спадът е с 1,8% на фона на рекордната 2018 г., допълни министърът.

"Отчетливо се забелязва тенденция за увеличаване на визитите на български граждани по нашето Черноморие - 12,7% ръст в местата за настаняване с десет и повече легла за периода юни-юли 2019 г. Радвам се, че ефектът от инициативите „Естествено в България“, „Денят за вас“ и  „Неочаквана ваканция“ дават резултат. Спадът на нощувките от чужденци по някои пазари успяхме да компенсираме от нощувки на българи", коментира министър Ангелкова.

За първите два летни месеца общият ръст на българи и чужденци, отседнали в места с поне 10 легла по Черноморието, е 4,4 на сто. Показателите към този момент надвишават постигнатото през сезон 2017 г., когато българският туризъм отбеляза високи резултати.

Министърът не отрече и някои негативни тенденции и заяви, че именно с оглед на динамиката на пазара и по-високата конкурентоспособност е подготвяният механизъм за насърчаване на организирания туризъм. Тя допълни, че й предстоят редица срещи с мениджъри на големите туроператори от ключови пазари, които работят с България. За маркетинговите и рекламните дейности водещият подход е спецификата на съответния пазар и профилът на групите, които посещават страната. Акцент е топ 15 на пазарите за входящ туризъм, но не подценяваме и българския, категорична бе министър Ангелкова.

В област Бургас като цяло картината по отношение на туристите е по-благоприятна, отколкото в областите Варна и Добрич, добави тя. Сериозен ръст на българските летовници е отчетен в Бургаска област. С 15 процента повече българи са посетили района спрямо предходната година, което, по думите на Ангелкова, компенсира 11-процентовия спад на руския пазар и на туристите от Германия.

Това лято нарушенията по плажовете, отдадени на концесия и под наем, са много по-малко. Спад е отчетен и в кражбите по морето, с десет процента е увеличена разкриваемостта на престъпленията там. Всички проверени хотели по Черноморието в срок са отстранили неизправностите, общият размер на наложените им санкции е 180 000 лева.

Кметът на Бургас Димитър Николов съобщи, че е получил уверение от АПИ, че за следващото лято по пътя Бургас- "Слънчев бряг" ще се пътува по четирилентов път.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
melon
преди 4 години
Тази не беше ли за оставка, а не да "отпуска"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още