IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пеканов: В София няма устойчив модел на финансиране на инфраструктурните проекти

200 млн. лева от Плана за възстановяване, с които се редуцира финансирането на столицата, ще отидат за образование и здравеопазване, посочи вицепремиерът

17:56 | 29.06.21 г.
<p>
	<span font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Атанас Пеканов.</span><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">&nbsp;БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА</em></p>

Атанас Пеканов. БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

В столицата не е установен устойчив модел на финансиране на инфраструктурните проекти и до известна степен тя е научена да получава „безплатен обяд”. Никога не сме поставяли под въпрос важността на Софийското метро като водещ проект, но сме убедени, че това не е най-правилният механизъм за финансиране. Това заяви вицепремиерът по европейските средства Атанас Пеканов на работна среща с екипа на кмета на София Йорданка Фандъкова, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

„На нея адресирахме проблемите, които намираме в разпределянето на европейските средства в страната, което се отразява пряко на развитието на столицата“, посочи той.

Пеканов потвърди, че намаляването на финансирането за София в Националния плана за възстановяване и устойчивост няма да застраши следващия етап на метрото.

„По настоящите ни разчети е нужно намаляване на финансирането по Плана с около 200 млн. лв. Правилно е тези пари да отидат за образование и здравеопазване на всички български граждани, а не само към отделни проекти в столицата”, категоричен е вицепремиерът.

Пеканов напомни, че европейските институции от години настояват европейските средства трябва да отиват за сближаване, а не приоритетно за единствения ни район, който се справя малко по-добре.

„Съответно именно той трябва да търси по-добри и устойчиви модели да се финансира в по-голяма степен със собствени приходи“, съветва вицепремиерът.

Според него дискусията е наложителна, защото е дългосрочно важна за развитието на България. 

„За пореден път заявявам категорично, че логиката на моята позиция по отношение на финансирането за столицата е чисто икономическа. Пет от шестте района на страната ни са сред най-бедните в цяла Европа. Районът на София не попада сред тях, а продължава да получава несъразмерно голяма част от средствата и парите ще бъдат намалени“, аргументира се Атанас Пеканов.

Вицепремиерът и експертният му екип посочиха, че е сериозна грешка за общата стратегия на страната административното задържане на София в Югозападния район за планиране.

„Преобладаващата част от столиците в ЕС са отделени в самостоятелни икономически райони. Единствено България продължава да не следва този подход с цел да гарантира повече средства специално за столицата. Решението да не се извади област София от Югозападния район от предишното правителство за идния програмен период ни вещае съответно допълнителни проблеми и рискува парите за останалите населени места от Югозападния район“, смята вицепремиерът по европейските средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още