Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Петър Чобанов: В ЕRM II фалити на банки са възможни

Настоящият парламент няма хоризонт и енергия да излъчи ново правителство, коментира бившият финансов министър

Петър Чобанов: В ЕRM II фалити на банки са възможни

Снимка: Bloomebrg

Приемането на България в ERM II на еврозоната не е финал на многогодишни усилия, а всъщност начало на още усилия. Само по този начин биха могли да се извлекат позитивите от събитието и правителството трябва много добре да управлява рисковете. Това е мнението на бившия финансов министър Петър Чобанов, изказано по bTV.

Още по темата

Той предупреди, че приемането на България в т.нар. чакалня има както позитиви, така и негативи. „Рисково е, че влизаме в една зона, която е раздирана в момента от конфликти, а се очаква и преформатиране на банковия пазар в Европа, това ще доведе неминуемо и преформатирането му и в България“, коментира икономистът.

По думите му банковият съюз същ крие рискове. 

Чобанов прогнозира, че кредитният рейтинг на България може да бъде повишен, но икономическата ситуация непрекъснато се влошава. Той не изключи да се стигне до затварянето на банки. „Имаме такъв пример с банка в Малта от последната седмица, включително и с български акционери", заяви той. „Това дали ще има фалити не зависи само от тези, които ще ни надзирават“, допълни Чобанов.

Според него има рискове, но те трябва да се управляват по начин, който да осигури влизането ни в самата еврозона.

Чобанов смята, че позитивите, които ще бъдат извлечени от престоя в ERM II, която е рисков механизъм, зависят единствено от нас, но потвърди, че „колкото по-малко стоим, толкова по-добре“. Той напомни, че минималният срок е две години“. Решаващи по думите му ще са структурните реформи, осигуряването на справедлива бизнес среда, привличането на инвестиции и трудовия пазар.

Очакванията на Петър Чобанов за предстоящата зима са икономиката да продължи да се влошава, затова настоява да се помисли и за промяна на типа социално подпомагане, дори и да се включат „механизми, които да оберат луфтовете, останали вследствие от кризата за сезонните работници. „Това са семейства, които разчитат на сезонната работа с пари за зимата“, каза икономистът.

Петър Чобанов направи и кратък политически коментар на последните дни с уговорката, че не следи пряко политическите процеси. Той сравни протестите с тези от февруари 2013 година, а не с тези през лятото срещу неговото правителство, заради социалното недоволство като водещо и разнородността на протестиращите, като подчерта, че сред тях има много млади хора.

Прогнозата му е, че протестите ще се разпространят в цялата страна и ще се разширят. Чобанов не вижда ничии дълги ръце или манипулации в протеста, вижда "недоволство и енергията на хората за промяна".

Бившият финансов министър от правителството на Пламен Орешарски посочи, че ДПС е опозиция, а това къде ще бъде позиционирана – на площада или по-друг начин - политически ще изяви волята си с решение на ръководството на партията.

„ДПС няма да позволи никой да си мие ръцете с него и да се крие зад него. Какви политически действия ще бъдат предприети предстои да видим“, каза Чобанов.

Той е категоричен, че това народно събрание няма вече енергията да излъчи правителство и потвърди, че то няма хоризонт, в който може да се действа. Според Чобанов правителството вече не може да произведе положителни новини, а дори и да го направи те биват потопени в постоянните скандали, „както се и случи с новината за влизането ни в чакалнята на еврозоната“.

 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
1
 
5
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Червенобузестият финансов министър на комплота между БСП и ДПС, представляван от хазартната фигура на царя! Шайка некадърници и престъпници, които хората изгониха от управлението на страната, тадявам се - завинаги!
1
 
4
 
4
abdul до: mrynmryn
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Те парите пак са си на морето. Даже хазяина е много гостоприемен, както се видя.
1
 
2
 
3
фиг.1 до: mrynmryn
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Лесно спечелени, лесно загубени. Но аз ако имах половин милион и по не знам каква причина бях решил да го държа в банки, щях да си направя поне три сметки в три различни банки.
1
 
2
 
2
mrynmryn до: фиг.1
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
До 196к лева, тук с КТБ бая народ изгоря, защото беше събрало по половин милион от продажба на земи край морето.
2
 
2
 
1
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Възможни, но по-малко вероятни. И толкова ли ще е лошо да фалират, нали депозитите са гарантирани?

Още от Икономика и политика
Радев подписа указ за освобождаването на главния секретар на МВР