IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полети по време на пандемия - предимно в страната и Европа

Близо 10% от самолетните резервации у нас през лятото са по маршрута София-Варна-София.

13:57 | 25.09.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА</em></p>

Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

Пандемията обърка много планове за пътуване, след като редица държави въведоха ограничения, а те доведоха до отмяната на стотици полети.

Заради страх от карантина и отменени полети немалък е процентът на българите, които са избрали вътрешни полети през летните месеци. Близо 10% от резервациите за периода юни-август 2020 г. са по маршрута София-Варна-София, сочат данни, разпространени от eSky.bg.

Международните полети бяха до голяма степен ограничени до Европа. Сред най-популярните страни са Великобритания, Германия, Нидерландия, Испания, Франция, Австрия Гърция и Италия. Що се отнася до най-популярните градове, ТОП 5 включва Лондон, Франкфурт, Айндховен, Мюнхен и Берлин.

Средният престой на българите в чужбина е продължил около 15 дни.

Цените на самолетните билети след пандемията не са се променили

След отварянето на вътрешните граници на Европейския съюз авиокомпаниите избраха стратегия за понижаване на цените, за да насърчат хората да пътуват. Също така трябваше да променят убеждението, че пътуването със самолет е по-малко безопасно в контекста на COVID-19.

Според eSky.bg в периода юни-август 2020 г. средната цена на самолетен билет е намаляла с 2% в сравнение с предходната година и е 160 евро. Най-евтиният самолетен билет за периода тази година е бил на стойност от 16 евро, като се запазват нивата от миналата година. Най-скъпият самолетен билет е 2211 евро, като това е увеличение с 25% в сравнение с най-скъпия самолетен билет за същия период на миналата година.

Евтините цени могат да бъдат намерени главно при закупуване на самолетни билети от нискобюджетни авиокомпании, които са доста популярни на българския пазар. Общият дял на тези авиокомпании е повече от 50%.

Националния превозвач „България Ер“ са избрали близо 30% от пътниците. Lufthansa, Aegean Airlines, LOT и Austrian Airlines са следващите в тази своеобразна класация.

Българите предприемат пътувания сами в чужбина

След премахването на ограниченията българите най-често пътуват сами в чужбина – повече от 72% от резервациите през анализирания период. 10% от резервациите се отнасят до пътувания на двойки без деца. Близо 10% е и делът на семействата с едно или две деца.

Самолетни Самолетни

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още