Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

През юни търговията с храни и лекарства се свива, с горива се увеличава

Спадът при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки е близо 10% на годишна база, отчита НСИ

През юни търговията с храни и лекарства се свива, с горива се увеличава

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Продажбите на дребно през юни 2019 г. запазват равнището си спрямо същия период на миналата година. От календарно изгладените данни на Националния статистически институт (НСИ) се вижда, че оборотите в търговията на дребно в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ остават без изменение на годишна база.

През първия летен месец на годината оборотът нараства при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 5,1%). Търговските обороти обаче се свиват при нехранителните стоки без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 1.1%) и с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 0,9%).

Източник: НСИ

Спрямо година по-рано по-значителен спад е регистриран при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 9,8%.

По-съществен ръст се отчита при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - съответно със 7% и 6,3%.

Още по темата
Спрямо предходния месец намаление на оборотите има при търговията с автомобилни горива и смазочни материали и търговията на дребно с нехранителни стоки - съответно с 0,5 и 0,4%, докато при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия е регистриран ръст с 1,2%. 

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали по-значителен спад се наблюдава в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 4.6%. Нарастване на оборота е отчетено при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 1.2%.

 

 

 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Болниците - относително готови за пандемията