IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът за санкциите срещу Унгария: Запушването на устата не е европейски принцип

Премиерът има две позиции по отношение на Унгария - за пред България и за пред ЕС, заяви Румен Радев

11:23 | 20.09.18 г. 6
<p>
	<em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: &quot;PT Sans&quot;, sans-serif; font-size: 13px;">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Зключването и запушването на устата не са европейски принципи, а работят против Европейския съюз. Това каза президентът Румен Радев в коментар на започналата наказателна процедура срещу Унгария, която може да я лиши от право на глас в ЕС, предава БТА.

Вчера Министерският съвет е решил за изготви позиция срещу санкциите, за което съобщи вицепремиерът Красимир Каракачанов. Междувременно премиерът Бойко Борисов обяви, че такава позиция няма никаква правна стойност.

По думите на президента Румен Радев министър-председателят е оторизиран да изрази позиция, той представлява България пред Съвета на ЕС. 

“Но и аз, както и вие сме затруднени да проследим тази позиция, защото се оказва, че има две позиции - едната е за пред българската публика, а другата е за пред Съвета на ЕС”, каза държавният глава пред медиите на въпрос каква е неговата позиция по отношение на санкциите, които ЕП предлага на Съвета на ЕС да наложи на Унгария. И отбеляза, че такова амбивалентно поведение на премиера не може да тълкува.

Президентът обаче каза, че "изключването и запушването на устата не са европейски принципи, те работят против самия ЕС".

За кандидатурата на Младен Маринов за вътрешен министър, която в момента се гласува от парламента, държавният глава каза, че не разбира решението за това предложение.

"Парадоксално е, премиерът маха министърът на вътрешните работи заради "мърлявата", както той се изрази работа на полицията, а по закон тази работа се планира, организира, ръководи и контролира от главния секретар на МВР, който пък съответно заради тази мърлява работа се предлага за министър", заяви президентът Румен Радев. И отбеляза, че склоняването на правителството да изпълни съгласувателната процедура по предложението на Маринов е "малка, но важна крачка напред, в пътя към и битката за законност".

Президентът отрече правосъдният министър Цецка Цачева да е била предлагана за посланик. Той обаче отбеляза, че са постъпвали при него други имена, които е отхвърлил.

Държавният глава каза още, че вече проучва различни варианти, за свой кандидат за Конституционния съд. Като допълни, че този човек трябва да има не само високи професионални, но и високи морални качества и възможностите и умението да отстоява своята позиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 11
khao
преди 5 години
Динко, бива да си мега ***, ама вашето не се трае ... само ***-мигранти са ви в мокрите сънища. Колко пъти да ви кажа че не ме интересува сексуалната ви ориентация. а ако успееш да ми покажеш един умен военен или полицай, ще ти стисна ръката ! ... просто няма !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
Стефчо
преди 5 години
друго нещо си е вашия ***, дето искаше да посреща бежанците на границата с хляб и сол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
hagan
преди 5 години
победата на либерастите в ***-парламента е пирова победа предизвестена загуба защото за първи път прогледнаха че всички не са либералисти и джендаристи и други зелени популисти и лъжци може да са ударили два шамара на Орбан -Но те със своето решение създадоха такава вътрешна опозиция че клана Мекрон-Меркел трудно може да я пренебрегне и да не не преговаря а бат бойко в разчекната поза се чуди как гъзът му да е удобен и на запад и в центъра и паралелно да го искат отвсякъде-типично в стил Тодор Живков се принизява изчаква да види на къде духа вятъра ида разпъне платна но съвременните медии го правят прозрачен и неоткриваем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 5 години
За властниците в Източна Европа важи принципа " Защо ще си министър=председател, ако не можеш да правиш каквото си искаш?".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 9
khao
преди 5 години
Ж-то е сложено умишлено
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 13
khao
преди 5 години
да лъжеш също не е европейски принцип, фуражка прозта ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още