IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проект: До 10 г. България ще е с висок жизнен стандарт и конкурентоспособна

Публикуван е проект на Националната програма за развитие България 2030

19:30 | 27.09.19 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През 2030 година България е държава с висок жизнен стандарт и конкурентоспособна, нисковъглеродна икономика. Страната разработва и внедрява иновации във всеки сектор на икономиката, адаптирайки се към променящия се свят чрез своето високообразовано, креативно, солидарно и здраво общество. Това е визията за развитието на страната, анонсирана в проект на Националната програма за развитие България 2030. Проектът е публикуван на Портала за обществени консултации към Министерския съвет. 

Тази програма е рамков стратегически документ от най-висок порядък в йерархията на националните програмни документи, детерминиращ визията и общите цели на политиките за развитие във всички сектори на държавното управление, включително техните териториални измерения, посочва се в проекта.

Документът определя три стратегически цели, за чието изпълнение групира правителствените намерения в пет области (оси) на развитие и издига 13 национални приоритета. Ангажиментът за разработване на национален стратегически документ за развитие на страната в средно- и дългосрочен период е залегнал в Програмата за управление на правителството на Република България за периода 2017-2021 г., приета с Решение 447 на Министерския съвет от 2017 г.

Основните три цели в програмата са: Технологична трансформация; Демографски подем и Намаляване на неравенствата.

Първата основна цел на правителството за периода до 2030 г. е технологична трансформация на икономиката, повишаване на ресурсната ефективност и наваксване на изоставането в цифровизацията й. Въвеждането на модерни технологии в сектори като здравеопазване, образование и социални грижи ще осигури повече и по-висококачествени услуги за обществото, пише в проекта.

Като цяло, текущата демографска картина в страната и перспективите за нейното развитие в средносрочен и дългосрочен план показват, че при непроменени политики демографският фактор ще компрометира възможността на икономическата система да генерира висок и устойчив растеж и ще понижава ефективността на икономическата политика, насочена към осигуряването на предпоставки за такъв растеж. Ето защо основна стратегическа цел на правителството е смекчаването на неблагоприятните демографски тенденции и обръщането им в по-дългосрочна перспектива, посочват авторите на документа.

Въпреки наблюдавания процес на плавна реална конвергенция след присъединяването на България към ЕС и постигнатия значителен напредък в подобряването на стандарта на живот на населението, реализираният икономически растеж не е достатъчно приобщаващ, за да способства намаляването на социалните неравенства, пише още в документа.

Относителният дял на лицата, изложени на риск от бедност, е сред най-високите в ЕС. Неравенството в доходите продължава да се увеличава, при ограничено въздействие на социалните трансфери върху намаляването на бедността и неравенството. Същевременно се задълбочават регионалните диспропорции в развитието във всички социално-икономически сфери и области на политиката, се отбелязва в проекта. 

Основна цел на политиката за периода до 2030 г. е постигане на по-включващ и по-устойчив растеж, при намаляване на социалните и териториални неравенства и способстване на споделен просперитет, е намерението на правителството.

Делът на преждевременно напусналите образование и обучение трябва да падне от 12 на сто сега на 7 на сто при средно ниво в ЕС от 10,6 на сто към момента. Възобновяема енергия в брутното крайно енергийно потребление трябва да се вдигне от 18,7 на сто /към 2017 г./ до 27 на сто през 2030 година. Продължителност на живота в добро здраве в България според данни на Евростат за 2017 година е 66.2 години за жените и 62.9 години за мъжете. Целта на програмата е да се достигнат нива 67.5 години за жените и 64.0 години за мъжете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 1
hellwitch
преди 4 години
Става въпрос за очакван живот в "добро здраве" и е нормално да съвпада с момента на пенсиониране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 19 rate down comment 3
gabarduk
преди 4 години
"Продължителност на живота в добро здраве в България според данни на Евростат за 2017 година е 66.2 години за жените и 62.9 години за мъжете."Внимавайте какво пишете да не сринете осигурителната система :))) . http://***.noi.bg/en/pensions/grantpensions/1854-posv13Аз като мъж спирам да плащам осигуровки , защото никога няма да получа пенсия тъй като средно няма да доживея 65 години за пенсия мухахах То като гледам едното колко е вярно ми стана ясно че изобщо нищо от статията не е вярно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 2
fon
преди 4 години
Средната продължителност на живота при мъжете в България е 71,4 години, докато при жените е със 7 години по-висока 78,4 години. https://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bylgariia-e-sred-stranite-s-nai-niska-sredna-prodyljitelnost-na-jivota-282138/Та последната цел ще изпълнят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 22 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 4 години
Аз пък си спомням, че предстоят избори. Мисля че ще успееш да си спомниш и кога най-много се лъже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 16
Стоян Петров
преди 4 години
Не можеш да осмислиш главното. За съжаление то е че каквито са ни българите, такива са ни и ***.те. Казвам го без капчица мисъл да ги защитавам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 31 rate down comment 3
dr.5rov
преди 4 години
Как ще направим всичко това, написано в тази програма? Спомям си крилатата фраза от разказа на Хайтов - Едно е да искаш, друго е да можеш и трето и четвърто да го направиш. Но пък няма лошо да се мечтае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 23 rate down comment 6
Императорът
преди 4 години
И демографската катастрофа, и тази в образователната система - ги направиха управляващите с безумните им политики за "интеграция"... например преправиха образователните изисквания спрямо нивото на "клетите ромченца". сега ни предлагат... пак от същото - все едно болен с тежко стомашно разстройство, да го тъпчеш с очистително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 39 rate down comment 4
Императорът
преди 4 години
...и как точно ще постигнете тоя несвързан букет от взаимно противоречащи си цели?Каква технологическа трансформация и конкурентна икономика - с тия орди от неграмотни и неговорещи Български хъхрeци, които развъдихте? високотехнологическа икономика от... неграмотни?Отделно, че нисковъглеродна икономика и конкурентноспособна икономика - са взаимоизключващи се понятия !!! С кое точно неравенство ще се борите? С това, че едни живеят в гнъсни кaтyни, а други живеят като хора? - Или с това, че вторите бачкат цял живот (често от 16-годишни още), а първите - цял живот плюскат, наливат се с ракия, лежат и се размърдват само за да крадат и да си вземат пожизнените помощи? И как ще се борите с негативните демографски тенденции - пак ли като давате безкрайни помощи на ония от кaтyните, дето не желаят нито да учат, нито да работят - вземайки парите от работещите, които се чудят как да отгледат дори едно дете? Ами хайде - направете неграмотните хъxреци 60% от населението - пък пак изграждайте конкурентна икономика !!! Ама това е - управлението на ГРОБ. Няма как сбирщина *** да напишат нещо смислено като проект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 10
megiddo
преди 4 години
За 30 години преход само 5 бяха с дясно управление.От 18 години насам не се провеждат десни политики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 31 rate down comment 4
Ivel
преди 4 години
Защо ли ми напомня песента "Хубавата Джиджи", днеска я чух по радиото в колата и ми досмеша малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още