IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев: Признаването на ДНР и ЛНР обрича усилията за деескалация

По думите на президента решение на кризата не може да има чрез нарушаване на международното право и с военни средства

10:17 | 22.02.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Признаването на т. нар. Донецка народна република (ДНР) и Луганска народна република (ЛНР) от Руската федерация обрича усилията за деескалация на конфликта в Украйна и води до нарастване на напрежението в целия регион. Това заявява президентът Румен Радев в публикация в Twitter.

„Устойчиво решение на тази криза не може да бъде намерено чрез нарушаване на международното право и с военни средства”, категоричен е още държавният глава в публикацията си по темата. 

Премиерът Кирил Петков осъди признаването на Донецката и Луганската народни републики от Владимир Путин в позиция в социалната мрежа Twitter.

"Осъждаме решението на руския президент да признае Донецка и Луганска области за независими“, написа министър-председателят.

„Подкрепяме териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници. Международното право трябва да бъде спазвано. В ЕС ще продължим да говорим в един глас в негова защита", заяви Петков.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен „най-категорично осъждат“ решението на руския президент Владимир Путин да признае независимостта на Донецката и Луганската народна република. По думите на Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен тази стъпка е „грубо нарушение на международното право, както и на Минските споразумения“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
ZTHK
преди 2 години
Към г-н Премиерът, Кирил Петков - Кое право забранява на президента Путин да признае републиките Донбас и Луганска за независими, какво точно ви кара да го осъждате? Това, че не играе по свирката на Байдън ли е престъпното, защо не се постараете с вашата дипломатичност да озаптите напъните на приятеля си Байдън да се докопа до Русия и да дрънка оръжия на границите и, ами пръв се съгласявате с това и то не е дестабилизиращо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
ZTHK
преди 2 години
Въпрос към г-н Радев: ние първи признахме Македония, тя също беше отцепена от бивша Югославия и също поиска да бъде автономна. Какво в случая с Донбас и Луганска е различното - различното е, че Македония е отцепена от бивша социалистическа държава и това е в посока на интересите на Европа и Нато (перверзният им ламтеж за милиардни печалби), а Донбас и Луганска искат да бъдат съюзници на Русия (това няма как да не им боде очите на "европейци", американци и натовци). Та, г-н Президент Радев, къде са интересите на България, това което правите е да поощрявате настаняването на американски оръжия на наша територия и с това да ни направите мишени, или разчитайки, че руският народ и държава никога няма да посегнат на България, да връзвате ръцете им за справедливи действия. Не съм очаквала такава позиция от вас, затова гласувах за вас. Разочарована съм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
8 години траеха усилията за деескалация. Колко още трябват? Мина времето за усилия, дойде времето за шамари. И не се притеснявайте - след шамарите ще има съществена деескалация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още