Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Рашков: Сигналът срещу Иван Гешев не е политически пиар

Вътрешният министър подготвял сигнала срещу главния прокурор много преди да му бъде предложен постът в служебното правителство

Рашков: Сигналът срещу Иван Гешев не е политически пиар

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Снимка: Боби Тошев, БГНЕС

Сигналът срещу главния прокурор Иван Гешев не е политически пиар. Това каза пред БНР служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

„Още от миналата година редица съсловни организации започнаха да пишат тревожни писма до ВСС и Инспектората, излагайки в тях поведението на главния прокурор. Това са както Съюзът на съдиите, така и десетки адвокатски колеги“, припомни той.

Предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев предложи на Висшия съдебен съвет служебният правосъден министър Янаки Стоилов преди два дни. Искането е във връзка с доклад от над 100 страници на служебния министър на вътрешните работи.

Бойко Рашков обясни, че е подготвял сигнала срещу Гешев много преди да му бъде предложено да заеме поста на служебен вътрешен министър.

„За никаква специална цел не може да става дума. Дори смятам, че материалът закъсня доста“, посочи той, като допълни, че никога не е имал илюзията, че правосъден министър на ГЕРБ биха внесли сигнал срещу обвинител номер едно. По думите му личността на Иван Гешев не е най-важното и опит за реваншизъм няма. „Трябва да се постави въпросът за това как е структурирана нашата прокуратура, дали главният прокурор у нас е реално фактически отговорен, или абсолютно недосегаем", каза още Рашков.

Още по темата
Според него в съдебната система трябва да стартира реформа и то незабавно. Рашков обяви, че очаква ВСС да няма кворум и така да не се занимае със сигнала срещу Гешев. „Дори да има кворум, очаквам да направят всички възможно да отхвърлят предложението“, допълни той. Според служебния министър третият вариант е сигналът да се счете за неоснователен. „Нямам никакви илюзии. Нито аз, нито други, които разсъждават по този въпрос“, добави Бойко Рашков.

По повод разпита на Бойко Борисов той каза, че действията на бившия премиер са политически пиар. „Към онзи момент фактическата обстановка съзнателно не е била установена, за да бъде измъкнат от отговорност Борисов. Когато видите, че един случай е останал неизяснен от компетентните органи, няма ли да желаете този случай да бъде доизяснен? Да, сега е минало време, но ако някой се надява, че поради изтеклото време няма да бъде направен опит чрез законови средства да му се търси отговорност, е в голяма грешка. Надявам се, че Борисов ще бъде призоваван да дава обяснения по редица неизяснени случаи, сред тях е и този за къщата в Барселона", каза Рашков.

Вътрешният министър посочи, че МВР е в края на проверката за подслушване на протестиращи. "Става дума за подслушване на стотици български граждани. Положени са големи усилия за унищожаване на материалите, съпътствали прилагането на СРС. Специално материалите в ГДБОП и в Дирекция "Вътрешна сигурност". Там служители са били на слушалките непрекъснато, водели са записки, които после са били унищожавани", каза Рашков.

"Въз основа на решение на българската прокуратура са били контролирани със СРС стотици български граждани... Представяте ли си докъде е стигнала българската прокуратура, за да угоди на политическата власт, на Борисов конкретно, а Гешев е съгласен прокуратурата да иска използването на СРС, тъй като протестът е започнал да иска и неговата оставка. Безумието е безгранично. Затова тази система трябва да бъде променена и да стъпи на демократични закони... Сред подслушваните има и политици, и общественици, и обикновени граждани", допълни той. 

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Прогноза: 9% ще е ръстът на фалитите в България за 2022 г.