Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Разделяне на ВСС и проверка на прокуратурата залага стратегия за съдебна реформа

Петимата членове на Съвета, избирани от парламента, да бъдат в съдийската, а останалите шестима - в прокурорската колегия, гласи предложението

Разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС) на съдийска и прокурорска колегия, предвижда проектът на актуализираната стратегия за съдебна реформа,  представен от правосъдния министър Христо Иванов, предаде БТА.

Предлага се централизирана комисия към всяка от тези колегии да решава за дисциплинарните наказания, а не както е сега - целият ВСС. Парламентарната квота от 11 души във Висшия съдебен съвет също да бъде разделена в двете колегии, предлага стратегията. Петимата от избраните от парламента да бъдат в съдийската, а останалите шестима - в прокурорската квота.

Не се обсъжда изваждането на прокуратурата от съдебната власт, коментира Христо Иванов, според когото е необходим дебат за още по-голяма независимост на прокурорите. Актуализираната стратегия залага на възможността международна експертиза да анализира необходимостта от такъв тип промяна в прокуратурата.

Още по темата

Документът предвижда още ВСС да заседава на сесии и да не действа постоянно. А членовете от професионалната квота да се избират с пряк избор.

Преди въпроса за статута на главния прокурор по-важен е този за работата на прокурорите под него, твърди още служебният министър. Според него връзките между отделните звена в прокуратурата трябва да бъдат по-разхлабени. Освен това Иванов смята, че седемте години мандат на главния прокурор и двамата председатели на върховните съдилища са твърде много, предава БНР. 

Сред новите идеи е заложена и възможността за индивидуална конституционна жалба, коментира Христо Иванов. Той поясни, че новият вид на стратегията не е само за една година като екшън план, а за срок от седем години.

В актуализираната стратегия се предлага и по-ефективно управление на бюджета на ВСС и регулиране на натовареността на магистратите, както и съдиите да могат да номинират кандидати за председатели на общо събрание.

Анализ на работата на спецсъда и прокуратурата, реформа в затворите и разработване на пакет от промени в модела на експертизите по дела и разследвания, залага още документът.

Електронното правосъдие също е сред приоритетите, като се залага на такъв тип комуникация между институциите. Достъп до електронно правосъдие за граждани и за бизнеса е още една от целите.

Предвижда се и нова концепция за наказателна политика, както и реформа на органите по разследването.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Андрей Бунджулов: Пандемията катализира в България кризи от проваления преход