IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на продажбите на дребно се забавя до 9-месечно дъно в края на 2018 г.

На годишна база спада търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника и стоки за бита, отчита НСИ

14:43 | 08.02.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ръстът на продажбите на дребно през декември 2018 година се забавя до 9-месечно дъно. От календарно изгладените данни на Националния статистически институт (НСИ) е видно, че оборотите в търговията на дребно забавят ръста си в края на миналата година.

През декември 2018 година оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ по съпоставими цени, намалява с 0,3% спрямо ноември. Нарастването в сравнение с декември предходната година е от 3,6%. 

На годишна база намаление е регистрирано при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 14%, с разнообразни стоки - с 2,7%, и с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 2,3%.

Изменение на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ спрямо съответния месец на предходната година (Календарно изгладени), НСИ

Спрямо предходната година оборотът нараства по-значително при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 22,5%. Увеличават се и търговските обороти чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 15,2%, и търговията с автомобилни горива и смазочни материали - с 14,1%.

През празничния декември се наблюдава по-значителен спад на оборота спрямо предходния месец при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 4,6%, и търговията с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 2,1%.

Увеличение на месечна база е отбелязано при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 5,5%, с автомобилни горива и смазочни материали - с 5,1%, и търговията чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 2,1%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още